BiH

Pojačane kontrole Porezne uprave tokom novogodišnjih praznika

Za vrijeme novogodišnjih praznika Porezna uprava Federacije BiH intenzivirat će aktivnosti inspekcijskog nadzora kod obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, hotelijerstva i drugih proizvodno-uslužnih djelatnosti, obzirom da se u tom periodu očekuje pojačan promet roba i usluga i povećan broj turista.

Federalna inspekcija FBiH - Twitter

Porezna uprava Federacije BiH podsjetila je porezne obveznike – sva pravna i fizička lica na obavezu poštivanja poreznih i drugih važećih zakona, a posebno Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH po kojem su dužni evidentirati svaki pojedinačno ostvareni promet putem fiskalnog uređaja, kupcima izdati fiskalni račun i izvršiti prenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave Federacije BiH.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje se naplata javnih prihoda i nanosi se šteta budžetu iz kojeg se finansiraju penzije, invalidnine, zdravstvo, školstvo, policija, vojska, pravosuđe i drugo, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH…

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa odredbama Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH propisane su kazne u iznosu od 2.500 do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh