BiH

Pendeš potpisala Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između BiH i Turske

U prisustvu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça, ministrica odbrane Marina Pendeš BiH, po ovlaštenju Predsjedništva BiH i u ime Vijeća ministara BiH, potpisala je danas Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijski protokol u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Marina Pendeš - Avaz.ba

Advertisements

Ovim sporazumom i implementacijskim protokolom, Republika Turska osigurala je donatorska sredstva u iznosu od 11 miliona i 111 hiljada turskih lira. Navedeni iznos na raspolaganju je Ministarstvu odbrane BiH za finansiranje projekata održavanja sredstava, razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kroz finansiranje nabavke prioriteta iz namjenske industrije u Republici Turskoj. Jedan dio ovih sredstava će se koristiti za troškove obuke i kurseva za pripadnike OS BiH u Republici Turskoj.

Ova donacija predstavlja kontinuiranu podršku Republike Turske u izgradnji kapaciteta OS BiH, kako tehničkih tako i unapređenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH, saopšteno je iz MOD BiH.

Sporazum i Implementacijski protokol su potpisani nakon provedene zakonske procedure u Ministarstvu odbrane BiH, a u ime partnerske strane, ministar Nacionalne odbrane Republike Turske Nurettin Canikli iste će potpisati do kraja 2017. godine u Ankari.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh