BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o budžetu i zakonu o PIO

Predsjedavajući Edin Mušić sazvao je za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija je jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda budžet Federacije BiH za iduću godinu.

Parlament FBiH - Novasloboda.ba

Advertisements

Oba doma Parlamenta u međuvremenu su odobrila Nacrt budžeta, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ako i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija bi na vrijeme dobila budžet za 2018., ali iz Doma naroda još uvijek nema najave o eventualnom održavanju sjednice do tog perioda.

Uz predloženi budžet, iz Vlade je u parlamentarnu proceduru proslijeđen i prijedlog neophodnog pratećeg akta, Zakona o izvršavanju budžeta…

Kao prva tačka današnjeg dnevnog reda Predstavničkog doma najavljen je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. To je akt koji predviđa novi bodovni sistem za obračun penzija u FBiH i uvodi više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, što bi, između ostalog, bila garancija za redovnu isplatu penzija.

Međutim, policijski službenici smatraju da bi novi zakon umanjio njihove penzije te su u međuvremenu zatražili da njihova prava budu regulisana drugim propisom.

Stoga je Vlada FBiH na jučerašnjom sjednici utvrdila dopune postojećeg Zakona o policijskim službenicima i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Time je ispoštovala u utorak postignuti sporazum s predstavnicima sindikata policije i najavila da će obračun penzija toj kategoriji biti regulisan dopunjenim zakonom o policijskim službenicima, te se očekuje da če i ovaj akt biti na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma.

Prema najavi dnevnog reda za ovu sjednicu, Predstavnički dom će razmatrati i finansijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.

U dnevnom redu sjednice uvrštene su i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh