BiH

Od 187 ilegalnih prelazaka granice u decembru, 93 evidentirana na području Hercegovine

Pripadnici Granične policije BiH su tokom decembra, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice, otkrili 87 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Granični prelaz - Twitter

Najveći broj slučajeva otkriven je na području istočne Hercegovine, gdje su pripadnici Jedinice granične policije Trebinje u 23 slučaja otkrili 93 ilegalna migranta koja su pokušala ili u BiH ušla iz Crne Gore.

Osim na području istočne Hercegovine, tokom decembra 2017. najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice zabilježen je izvan graničnih prijelaza u zoni odgovornosti jedinica: Višegrad, Zvornik, Bijeljina, Gorica, Izačić i Neum.

Nekoliko grupa ilegalnih migranata otkriveno na području Bileće u prvoj polovini decembra, a u drugoj su manje grupe otkrivene na području Bijeljine, Zvornika, Bihaća i Višegrada.

Evidentirani slučajevi ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika, u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

Također, više od stotinu osoba spriječeno je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje, van graničnih prijelaza.

Inače, GPBiH je u 2017. godini u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrila 735 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.

U najvećem broju otkriveni su državljani Pakistana (121), Alžira (121), Afganistana (84), Turske (64), Libije (55), Sirije (54), Maroka (42), Irana (26), Albanije (18), te 96 osoba s područja Kosova.

Ilegalni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh