BiH

Od danas na pijacama u FBiH mogu raditi samo registrovani trgovci

Trgovci na pijacama u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nemaju registrovanu djelatnost više neće moći da rade.

Pijaca Markale - Anadolija

Advertisements

Djelatnost treba biti registrovana kao obrt, poljoprivrednika proizvođača, trgovinsku radnju ili trgovca pojedinca da bi imalo zakonsko pravo na rad.

Naime, pravila novog Zakona o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH, već su stupila na snagu, a prije nekoliko dana, istekao je rok za registraciju trgovaca koji prodaju svoju robu na tezgama…

Prema novom zakonu, uvedena je mogućnosti obavljanja trgovinske djelatnosti sa statusom trgovca pojedinca, koji će na mjesečnom nivou morati izdvajati blizu 160 KM za PIO i 70 KM za porez na dohodak, kao i novac za vođenje trgovačkih knjiga.

Cilj je smanjiti sivu ekonomiju, tvrde u resornom ministarstvu, ali trgovci se plaše novih nameta i strahuju za svoju egzistenciju.

Prema izmijenjenom Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH, prodajna mjesta mogu se iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na pijaci.

Primjena Zakona neće se odnositi na poljoprivredne proizvođače, jer oni rade prema zakonu o poljoprivredi i moći će prodavati vlastite proizvode kao i do sada, na osnovu službe za poljoprivredu i finansije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh