BiH

“IZNAD NAS JE OBLAK RADIOAKTIVNOSTI”: Raste broj oboljelih, mještani u tuzlanskom naselju strahuju za zdravlje i živote!

Stanovnici Dubrava Gornjih u strahu su za zdravlje. Pojedinci za “Žurnal” svjedoče da se u kasnim večernjim satima osjeti mnogo neugodnih mirisa. Postoji sumnja da se u tom kompleksu pali opasni, medicinski otpad i lijekovi.

Dubrave Gornje, Tuzla - Zurnal.info

Advertisements

Kada želite pristupiti objektu firme “Reciklon” d.o.o. Sarajevo, koja se bavi zbrinjavanjem otpada u naselju Dubrave Gornje, smještenom u neposrednoj blizini Međunarodnog aerodroma Tuzla dočeka vas rampa.

Nekolicina mještana zna da već deset godina postoji nekakva firma u blizini njihovih domova, ali niko zna čime se ona bavi.

“Bojim se da se nad nama nadvio oblak radioaktivnosti. Firma ‘Reciklon’, prema informacijama do kojih sam ja došla, vrši spaljivanje medicinskog i hemijskog otpada još od 2012. godine.

U posljednje dvije godine kod nas je zabilježen veliki broj umrlih od raka, a raste i broj novooboljelih”, kaže Enisa Dedić, mještanka Dubrava Gornjih.

“U razgovoru sa komšijama, čuo sam da dole nešto ima i da se reciklira. Prije godinu dvije sam čuo da je medicinski otpad tu.

Većinom nikog nije bilo tu da radi, samo smo vidjeli zatvoren kompleks, kamere, ali nikad nismo znali šta se dešava”, kaže za “Žurnal” Zuhdija Beširović, stanovnik Dubrava Gornjih…

Malo je onih koji smiju govoriti javno o firmi “Reciklon”. Postoje sumnje među stanovništvom da se iza svega kriju nelegalne radnje.

“Niko ne smije da govori. Niko nema pristupa. Oni tu svašta nešto dovoze, a nikad ništa ne odvoze“, objašnjava Emir Halilčević, koji živi u blizini odlagališta firme “Reciklon”.

MJEŠTANE NIKO NIŠTA NIJE PITAO

Da niko ništa nije pitao lokalno stanovništvo i da nije bilo javne rasprave, kada je navedena firma trebala početi sa radom, svjedoči za “Žurnal” i predsjednik mjesne zajednice Dubrave Gornje, Mevludin Halilčević:

“Posljednjih deset godina nas niko nikad nije pitao da li smo saglasni da ta firma radi na tom lokalitetu. Dostavljali smo zahtjeve općinskim službama da provjere šta se tačno dole radi i da li je sve zakonski…”

Iz Općine Živinice šutnja. Načelnik Samir Kamenjaković nije odgovarao na “Žurnalove” upite ni pozive.

Ni iz Federalnog ministarstva okolišta i turizma nisu dobili odgovor da li su izdali okolinsku dozvolu firmi “Reciklon”.

Biolog Sead Noćajević tvrdi da su sve indicije i sumnje lokalnog stanovništva opravdane, te da se mora preispitati šta se dešava. Navodi potencijalne štetne uticaje koje može proizvesti spaljivanje opasnog i medicinskog otpada.

Iz Doma zdravlja Živinice tvrde da nemaju statistiku broja oboljelih od malignih oboljenja u prethodne četiri godine. Simptomatično je i to da iz Ekološkog pokreta “Eko zeleni” Tuzla nisu upoznati sa radom ove firme, i njenim potencijalnim štetnim utjecajem na stanovništvo.

SARADNJA SA UKC TUZLA I MEĐUNARODNIM AERODROMOM TUZLA

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla potvrdili su da imaju saradnju sa firmom “Reciklon”.

“Mi sarađujemo sa firmom “Reciklon” posljednjih 4-5 godina. Oni sa UKC-a odvoze oštri i infektivni medicinski otpad, šta dalje s njim rade mi ne znamo”, kaže za “Žurnal” dr. Amer Čustović, načelnik sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC Tuzla.

U “Studiji o procjeni uticaja i mjere zaštite okoliša sa lokacije operatera ‘Reciklon’ Dubrave Gornje bb”, između ostalog piše da “Reciklon” upravlja opasnim i neopasnim otpadom na parceli označenoj kao k.č. 2551/1 K.O. Dubrave Gornje u općini Živinice.

Parcelu je zakupila firma “Reciklon” od JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” i ona se nalazi u njihovom poslovnom krugu.

“Mi smo potpisali Memorandum sa Ministarstvom odbrane BiH i imamo pravo korištenja vojnih hangara. Jedan od tih vojnih hangara iznajmljujemo firmi ‘Reciklon'”, govori za “Žurnal” Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh