BiH

U Domu penzionera u Tuzli katolici, pravoslavci i muslimani zajedno slave Božić

U Domu penzionera u Tuzli trenutno živi 77 pripadnika katoličke vjeroispovijesti koji skupa s pravoslavcima i muslimanima danas proslavljaju najradosniji blagdan Božić. Ekipa portala “Klix” danas je posjetila ovu ustanovu u kojoj preovladava prava blagdanska atmosfera.

Tuzlanski penzioneri - Klix.ba

Advertisements

Na četvrtom spratu tuzlanskog doma dočekali su nas pripadnici treće životne dobi koji skupa sa studentima Edukaciono-rehabilitacionog fakulteta pripremaju novogodišnje čestitke, a koje će međusobno podijeliti 31. decembra, piše “Klix“…

Pripadnici pravoslavne i islamske vjeroispovijesti prethodnih dana su za svoje prijatelje katolike, s kojima dijele jedan krov nad glavom, pripremali čestitke, a koje su im danas uručili, što je posebnu radost i toplinu unijelo u njihova srca.

Katolici, muslimani i pravoslavci kao velika porodica

Ljuba Divković iz prigradskog naselja Lipnica već četiri godine živi u Domu penzionera u Tuzli, a blagdan Božić danas proslavlja skupa sa svojim prijateljima koji također žive u ovoj ustanovi.

Priča nam da je ovaj blagdan za nju od velikog značaja, vjeruje u rođenje Isusa Krista u čiju čast je danas i pripremila posebnu gozbu.

“Sin je jučer pripremio pečenicu, kćerka mi je poslala kolače, a ja sam pripremila gibanicu. To ću da podijelim sa svojim prijateljima ovdje s kojima proslavljam ovaj blagdan. Ovdje se slažem sa svima, svi smo kao jedna velika porodica. Skupa proslavljamo sve blagdane i to me posebno veseli”, nastavlja Divković koja će danas dom nakratko napustiti kako bi obišla kćerku, sina i unuke.

Kroz smijeh nam kaže da je u mlađim danima upravo na Božić voljela da se veseli, ali i da, kako naglašava, zaigra.

Danas to noge u trećoj životnoj dobi ne dozvoljavaju, ali to opet nije razlog da u našoj sagovornici ne preovladava vedar duh.

Prošle godine u ovoj ustanovi je otvorena i kapelica, molitveno mjesto korisnika katoličke vjeroispovijesti koju je naša sagovornica prilikom razgovora i posjetila.

“Ovo mi mnogo znači, jer nemam potrebe ići iz Doma penzionera. Starije osobe ovdje mogu uvijek doći i pomoliti se. To je veoma lijepo”, ističe Divković koja smatra da bi se i mladi trebali više posvetiti vjeri, jer ona život dodatno ispunjava.

Sadeta Hasičić iz Lukavca već pet godina živi u ovoj ustanovi, a velikom blagdanu Božiću se raduje isto kao i njeni prijatelji katolici.

“Danas ćemo u restoranu imati svečani božićni ručak. Svaki vjerski blagdan ovdje obilježavamo skupa. Svi smo kao jedno i ovdje nema nikakvih razlika. Prethodnih dana smo pripremali čestitke koje smo podijelili našim prijateljima katolicima“, ističe Hasičić.

Mara i Ljuba blagdan proslavljaju s Hajrom

Nakon boravka na četvrtom spratu i druženja s jednom grupom korisnika, spustili smo se dva sprata niže gdje su nas na veliki blagdan u svojoj sobi ugostile Mara Ivaković i Ljuba Pirić.

U sobi nisu bile same jer im je u goste došla prijateljica Hajra Ahmetagić, također korisnica doma, kako bi s njima podijelila sreću na ovaj veliki dan. Upravo ovakav prizor oslikava i duh Tuzle, grada koji od davnina slovi za multietničku sredinu.

Nudeći nam kafu, sok i neizostavne božićne kolače kojima nismo mogli odoljeti, Ljuba nam kaže da je dugogodišnje običaje koje je njegovala u rodnom selu Gornja Dragunja prenijela i u Tuzlu.

“Zbog zdravstvenih problema sam stigla u Dom penzionera u Tuzli. Kod kuće nemam nikoga, a ova ustanova mi predstavlja drugi dom. Za nas katolike Božić je najradosniji blagdan i u ovom danu se trudimo maksimalno opustiti s prijateljima. Na ovaj dan se zapravo ne ide nikome, nama dolaze naši prijatelji”, kaže nam Ljuba.

Za bogatu božićnu trpezu pobrinula se skupa sa svojom prijateljicom Marom. Kupile su i pripremile meso, kolače i pite, s kojima će počastiti svoje prijatelje.

Ljuba nam priča i da je neopisiv osjećaj kada je na hodniku zaustave prijatelji pravoslavci i muslimani te čestitaju Božić.

“Bolje od toga ne može biti. Drugo ništa ne mogu ni poželjeti, vjerujte mi. Mi smo ovdje svi kao jedno i trudimo se da skupa svi obilježavamo blagdane”, nadovezuje se Ljuba koja u tuzlanskom domu živi već sedam godina.

Svaki Božić budi posebna osjećanja

Mara je iz Ljepunica u Dom penzionera u Tuzli stigla prije deset godina, a priča nam da je doslovce sama. Djece nema, bolest je nagnala da dođe u ovu ustanovu, a u tom koraku ne vidi trunke pokajanja.

Svaki Božić u njoj budi posebna osjećanja.

“Cijeli svoj život sam njegovala tradiciju obilježavanja Božića. Svećenici nam dolaze i s njima obavljamo molitveni dio. Zbog bolesti nisam u prilici otići u crkvu na ponoćku te sam sinoć skupa s Ljubom putem televizijskog prijenosa gledala i slušala misu. Taj dio smo obavile onako kako smo mogle”, ističe ona.

Emocije su počele navirati, posebno u trenutku kada smo je zamolili da se prisjeti proslave Božića u danima kada je bila djevojčica.

“Eh, drugi je život bio tad. Zime su bile teške, ali smo se mi pripremali nekoliko dana. Poštovalo se i s nestrpljenjem čekalo rođenje Isusa Krista. Imali smo osjećaj da će nam se na vratima pojaviti neko živ. Nažalost, danas se to promijenilo. U meni je isti osjećaj, ali kada posmatram druge, mlađe generacije vidim da se oni ne vesele na takav način. Naravno, raduju se i oni, ali to je drugačije”, kaže Mara.

U povodu Božića menadžment Doma penzionera u Tuzli za sve korisnike je pripremio i svečani ručak te će i na ovakav način u ovoj ustanovi biti obilježen ovaj veliki blagdan kojem se raduju svi.

Naši sagovornici na kraju poručuju da su u ovoj ustanovi svi jednaki, apsolutno nikakve razlike ih ne zanimaju te svaki blagdan dočekuju u zajedništvu, vedrom raspoloženju, toplini i pozitivnom duhu.

Osim čari zajedničkog života, ovim pokazuju i da treća životna dob sa sobom nosi brojne benefite, samo ako se na pravi način iskoriste sve blagodeti koje nam život pruža.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh