BiH

Najveći problem s nedostatkom prostora za pritvorenike ima KPZ Sarajevo

Službeni kapacitet kazneno-popravnih zavoda u FBiH predviđen je za 1.996 osoba (4 m2 ili 10 m3 po zatvoreniku).

KPZ Sarajevo - RTV7.ba

Advertisements

Prema riječima federalnog ministra pravde, Mate Jozića, trenutno je u Kazneno-popravnim zavodima u FBiH smješteno 1750 osoba osuđenih najčešće zbog razbojništva, krađa, teških krađa i krivičnih djela vezanih za posjedovanje, korištenje i promet narkotičkih sredstava.

“Krajem novembra 2017. godine, na osnovu mjesečnog izvještaja, kapaciteti zavoda su popunjeni s 1.750 osoba, od čega je 1.415 osuđenih i 335 pritvorenih osoba”, kazao je Jozić, dodavši da ukupan broj osoba (osuđene, pritvorene i osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom) muškog spola iznosi 1.902, a ženskog 65 osoba…

Kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom izdržava ukupno 217 osuđenih osoba, tako da je ukupan broj svih osuđenih osoba, pritvorenika i osoba pod kućnim zatvorom s elektronskim nadzorom za spomenuti period iznosio 1.967.

Najstariji osuđenik ima 78 godina, s tim da mu kazna zatvora ističe kada napuni 82 godine, dok najmlađi ima 18 godina, a u pritvoru se nalaze i dva maloljetnika.

Ministar naglašava kako Kazneno-popravni zavodi u FBiH trenutno nisu pretrpani te da se najveći problem s prenapučenošću javlja u pritvorskoj jedinici KPZ Sarajevo gdje boravi više pritvorenika nego što je predviđeno po kvadraturi 4m2 po osobi.

Ovaj problem je riješen proširenjem pritvorske jedinice u KPZ ZT Zenica, gdje su povećani pritvorski kapaciteti sa 42 na 99 mjesta, o čemu su obaviješteni nadležni sudovi.

Kada je u pitanju državni zatvor, Jozić ističe kako će njegovo stavljanje u funkciju, čiji su kapaciteti predviđeni za smještaj 350 osuđenih i pritvorenih osoba, značajno rasteretiti zavodske kapacitete u FBiH, jer se trenutno u zavodima FBiH nalazi 130 osuđenih osoba koji izdržavaju kaznu zatvora po presudi Suda BiH.

Dodao je kako Federalno ministarstvo pravde poduzima aktivnosti na unapređenju uslova života i boravka u zatvorima izgradnjom i adaptacijom novih objekata.

“Izgrađen je novi Odgojno popravni dom u Orašju za smještaj maloljetnika kapaciteta 58 mjesta. U KPZ Busovača je izgrađen objekt za smještaj 50 osuđenih osoba, a u KPZ Bihać Prijemno odjeljenje za smještaj 30 osoba. Nažalost, zbog nemogućnosti radnog angažovanja novog zatvorskog osoblja (moratorij o nezapošljavanju Vlade FBiH) svi kapaciteti nisu stavljeni u funkciju”, kazao je Jozić.

Dodaje da je u Mostaru je započela izgradnja novog zatvora čiji su smještajni kapaciteti predviđeni za 400 osuđenih i pritvorenih osoba. Također, putem IPA fondova u narednom periodu je predviđena izgradnja novih objekta u KPZ Zenica-9 paviljon, kapaciteta 200 mjesta, a u KPZ Orašje – Odjeljenje Odgojno-popravnog doma izgradnja fiskulturne dvorane i objekta za radionice.

Jozić je dodao da jedan dan boravka u zatvoru košta 60 maraka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh