BiH

Biskup Komarica: “U dijelu Banjalučke biskupije koji pripada (bh. entitetu) RS ostalo je samo 4.000 katolika”

Prije posljednjeg rata na području Banjalučke biskupije bilo je oko 125.000 katolika, a na kraju prošle godine svega oko 30.000, upozorio je biskup banjalučki Franjo Komarica.

Franjo Komarica - Faktor.ba

Prije posljednjeg rata na području Banjalučke biskupije bilo je oko 125.000 katolika, a na kraju prošle godine svega oko 30.000, upozorio je biskup banjalučki Franjo Komarica, prenosi “Fena”…

“Stariju umiru, nema rađenja. Gotovo dvije trećine Banjalučke biskupije se sada nalazi na prostoru bh. entiteta RS i tu su ostali uglavnom stariji, jer je vrlo mali broj mladih porodica. Prije rata na tom prostoru je bilo oko 73.000, a na kraju prošle godine samo oko 4.000 katolika“, navodi monsinjor Komarica.

U drugom dijelu te biskupije, koji obuhvata prostor Federacije BiH, kako je rekao, dolazi do ekonomske migracije, odseljevanja, ne tako brojnog, ali ima porodica koje odlaze i pitanje je da li samo privremeno.

Većeg povratka prognanih, kako upozorava, nije bilo ni ove godine, jer “izostala i politička i ekonomska pomoć za one koji su željeli da se vrate“.

Oko 7.000 porodica hrvatske populacije, dodaje, godinama čekaju da im se osiguraju uslovi da se mogu vratiti, ali bez uspjeha. I predstavnici Banjalučke biskupije pokušavaju pronaći pomoć da se ti ljudi ne samo vrate, već ostanu da žive, a uslov je infrastruktura, posao i sve drugo što je potrebno za održiv povratak.

Biskup banjalučki se ipak nada da će naredne godine doći do određenog pomaka, jer je, ponovo upozorava, katolika u župama ove biskupije sve manje.

“Računamo da će ove godine biti za par hiljada manje katolika“, upozorio je Komarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ukazao je da čovjek čovjeku ne smije oduzeti temeljna prava, među kojima i pravo na povratak.

“Ako pristajemo na takvu jednu snažnu nepravdu, onda derogiramo svoju vjerodostojnost. Pravedan čovjek, ukoliko dozvoli da nepravda trijumfira, onda više ni on nije pravedan, jer je i u njemu ta nepravda pobjedila pravdu“, upozorio je biskup banjalučki Franjo Komarica.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh