BiH

Ako ne objave ovo upustvo poslodavci bi mogli biti kažnjeni sa 15.000 KM

Sve firme ili organizacije koje imaju 15 i više zaposlenih, do Božića moraju da objave uputstvo o prijavi korupcije i zaštiti zviždača.

Novac u BiH - Twitter

Advertisements

Tada ističe zakonski rok za donošenje ovog internog akta. Uputstvo je predviđeno Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. U suprotnom – moguće su kazne i do 15 hiljada maraka. U tu svrhu, pripremljen je model uputstva za poslodavce. Zajedno sa ministarstvima pravosuđa i lokalne samouprave, sastavljali su ga i predstavnici Privredne komore bh. entiteta Republike Srpske, piše “ATV“…

“Da bi smo olakšali primjenu tog zakona, Privredna komora (bh. entiteta) RS će od aprila naredne godine organizovati niz edukacija za sve poslovne subjekte, prvenstveno za privatni sektor, kako bi se otklonile sve nedoumice i sva pitanja u vezi sa ovim zakonom i kako bi se olakšala primjena ovog zakona”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore bh. entiteta RS.

U entitetskom ministarstvu pravde kažu da je njihov šablon dovoljno fleksibilan i da se može primjeniti na skoro sve subjekte u bh. entitetu RS. Ipak, u udruženju “Transparency International” kažu da je bilo potrebno još vremena da se svi odgovorni upoznaju sa zakonom, jer se radi o skroz novom zakonskom rješenju.

“Tu se pojavljuje jedno pitanje praktične prirode – koliko su Vlada i nadležno ministarstvo stvorili ambijent za primjenu jednog ovakvog zakona, odnosno koliko su oni preduzeli aktivnosti, i pripremili teren za samu primjenu zakona”, kazao je Uglješa Vuković iz “Transparency International” BiH.

Poslodavci sa kojima smo razgovarali nisu najbolje upoznati sa uputstvom, ali su, uglavnom, spremni za obračun sa korupcijom. Takvi pravilnici su, kažu, uobičajena stvar na zapadu, gdje je zaštita zviždača na mnogo višem nivou nego kod nas. Po zakonu koji je donesen prošlog juna, zviždači u bh. entitetu RS mogu da prijave bilo koji slučaj korupcije – anonimno.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh