BiH

BiH nabavlja helikoptere za OS BiH vrijedne 65 miliona KM

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je, na prijedlog Ministarstva odbrane BiH, donijelo odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 65 miliona KM.

Helikopter OS BiH - Visoko.co.ba

Advertisements

Ovaj višegodišnji projekt bit će realizovan u periodu od 2018. – 2021. godine, uz finansijsku pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država na bazi potpisanog sporazuma između dvije države.

Ministarstvo odbrane BiH za dva helikoptera je uštedama iz svog budžeta osiguralo 6,2 miliona KM…

Pet miliona američkih dolara osigurat će SAD svojom donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog s Vijećem ministara BiH 2001. godine. Dinamika finansiranja iz budžetskih sredstava u narednom periodu uslovljena je usvojenim Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH za srednjoročni period.

Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH su ranije podržali zahtjeve Ministarstva odbrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, izvrši nabavka dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

Utvrđen je i prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijskog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Donacija Vlade Turske u iznosu od 11.111.000 turskih lira pomoći će Oružanim snagama BiH u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti sistema odbrane BiH.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica obrane Bosne i Hercegovine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh