BiH

Uskoro izgradnja gradske pješačke zone u Lukavcu

Općina Lukavac je raspisala nagradni konkurs za izradu idejnog rješenja Urbanističkog projekta “Gradska pješačka zona u Lukavcu”, a rok za prijem ponuda je 11. januar 2018. godine.

Lukavac - Lukavački.ba

U Odluci o pristupanju izradi Urbanističkog projekta, koje je Općinsko vijeće usvojilo u martu 2017. godine, navedeno je, da će se pješačka zona prostirati na površini od 107.023 m2, kao i da intervencije u budućoj zoni moraju biti usaglašene sa prostornim mogućnostima.

Urbanističkim projektom treba obezbijediti primjerene društvene i komercijalne sadržaje, kao i prostore za dječija i omladinska igrališta, te sadržaje za rekreaciju stanovnika…

Navedeno je, da je u dijelu koji je predviđen za pješačku zonu potrebno zabraniti podizanje ograda, osim uz postojeće obdanište i zgradu Islamskog kulturnog centra sa džamijom koja je u izgradnji.

U odluci takođe stoji, da je potrebno definisati i planirati uređenje javnih površina, odnosno ljetnih i zimskih bašta ugostiteljskih objekata, zatim tendi, kioska, displeja, reklamnih panoa, kao i zelenih površina i zelenih ostrva sa dizajniranim nadstrešicama, te tipskih kontejnera za komunalni otpad.

Planiranu pješačku zonu treba opremiti neophodnom mrežom i uređajima komunalne infrastrukture – elektro-energetika, javna rasvjeta, PTT veze, vodovod, kanalizacija, toplifikacija, a sagledat će se i mogućnost za izgradnju centralnog gradskog trga koji bi bio povezan sa šetnicom i parkovima.

Finansijska sredstva za izradu idejnog rješenja Urbanističkog projekta u iznosu od 40.000 KM, obezbijedit će Općina Lukavac, dok će se stvarni troškovi izrade Urbanističkog projekta utvrditi provođenjem tendera.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh