BiH

Studentima Ekonomskog fakulteta u Mostaru predstavljen značaj stručne prakse

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru održana je Radionica “Stručna praksa-priprema studenata za tržište rada”, koja je imala za cilj predstaviti dosadašnje iskustvo i rezultate stručnih praksi studenata.

Radionica na Ekonomskom fakultetu - Nova sloboda

Advertisements

Svoja iskustva predstavili su i studenti i poslovni partneri, koji su do sada pružali mogućnost obavljanja stručne prakse studentima Ekonomskog fakulteta.

Učesnici prve panel sesije bili su: Salko Isić, šef službe za rezidencijalne korisnike BH Telecom, Elma Kapić, mlađi specijalist za brendiranje i pribavljanje Unicredit bank, Meliha Gekić Lerić, direktorica Poslovnog inkubatora Intera Tehnološki Park i Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK, Mostar…

Svi panelisti iznijeli su pozitivna iskustva stručne prakse studenta sa akcentiranjem činjenice da je stručna praksa imala obostrani pozitivan uticaj, i na studente i na privrednike.

Kao posebne vještine koje su zapažene kod studenata istaknute su: sposobnosti timskog rada, komunikativnost, proaktivnost, dobro poznavanje rada na računarima i savremenim tehnologijama, te dobro teorijsko predznanje za obavljenje konkretnih zadataka.

Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru – PR/Haber.ba

Učesnici druge panel seseije bili su bivši studenti Ekonomskog fakulteta, koji su studije završili i po predbolonjskim i po bolonjskim nastavnim planovima i programima, a koji su sada uspješni poslovni ljudi i uposlenici pojedinih preduzeća u kojima su obavljali stučnu praksu.

Učesnici drugog panela bili su: Almir Taso, direktor filijale Union bank Mostar, Emir Tipura, stručni saradnik u Bosna Sunce osiguranju i Anela Zajmović, menadžer za velike korisnike BH Telecom Direkcija Mostar.

Panelisti su naglasili da im je odrađena stručna praksa u toku studija značajno poslužila za uspješnije snalaženje i obavljanje konkretnih radnih zadataka, a istaknut je i značaj teorijskog znanja koji su usvojili na Ekonomskom fakultetu.

Na radionici je zaključeno da stručnu praksu treba nastaviti usavršavati u različitim poljima ekonomske nauke budući da stručna praksa osigurava studentima usvajanje znanja i kompentencija potrebnih za što konkurentniju poziciju na tržištu rada.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh