BiH

Bihać: Sutra evakuacija stanovništva zbog uklanjanja aviobombe

18. decembra 2017. godine Policijskoj stanici (PS) Bihać prijavljena je neeksplodirana avionska bomba pronađena u Bihaću, zapadno 1.400 metara od centra grada i sjeverno od TC Bingo.

Aviobomba u Bihaću - Twitter

Advertisements

Na mjesto događaja upućen je tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), te su obavljene pripremne radnje izviđanja, iskopavanja i identifikacije prijavljenog sredstva, te njegovih podsklopova.

Utvrđeno je da se radi o neeksplodiranoj avionskoj bombi koja je, prema obliku i dimenzijama, pozitivno identificiranaa kao razorna bomba SD250 njemačke proizvodnje, bruto težine 250 kilograma, sadržaja eksploziva od 79 kilograma trotila, a konstrukcija upaljača je takva da je siguran za transport…

Za uništavanje ovog sredstva predviđene su sigurnosne distance uspostave sigurnosnog pojasa zaštitne zone za ljude prilikom utovara i izmještanja bombe u toku transporta i na mjestu uništavanja. Avionska bomba se trenutno nalazi na gradilištu u iskopu na kojem je pronađena na dubini od jedan metar od gornje ivice iskopa. Sjeverozapadno, južno i istočno od bombe na udaljenosti od 15 do 70 metara nalaze se stambeni i poslovni objekti.

Pripadnici PS Bihać vršit će osiguranje aviobombe do njenog izmještanja, a pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća, u saradnji s pripadnicima PS Bihać, za vrijeme utovara i izmještanja bombe evakuisati će stanovništvo u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe.

Kako bi opasnost koju avionska bomba predstavlja za mještane Grada Bihaća bila uklonjena, u petak, 22. decembra 2017. godine, u 5:00 sati operaciji uklanjanja, transporta i uništenja će pristupiti Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstva FUCZ.

Bomba će biti uništena na poligonu Grabež, a prije spuštanja bombe u jamu na poligonu će biti uspostavljeno stražarsko osiguranje u radijusu od 1.000 metara od mjesta uništenja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh