BiH

Majke formirale lanac ispred zgrade Vlade bh. entiteta RS: “Tražimo sastanak sa Željkom Cvijanović, novi Zakon nas diskriminiše!”

Nezadovoljne majke koje su neopravdano izostavljene iz Zakona o dječjoj zaštiti, okupile su se danas ispred zgrade Vlade bh. entiteta RS.

Majke formirale lanac ispred zgrade Vlade RS - 6yka.com

Advertisements

Traže sastanak sa Premijerkom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović a danas su predali molbu da se taj sastanak i održi, piše “Buka“…

Kažu kako su spremne istrajavati u svojoj borbi i da će se, ukoliko ne bude nikakve rekacije, i dalje okupljati.

Na ovom protestu spomenuto je kako su se aktivistima obratile brojne advokatske kancelarije koje su im dale mišljenje da novi Zakon ne tretira jednako sve majke i sve porodilje u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Podsjetimo, prema slovu novousvojenog Zakona o dječijoj zaštiti predviđeno je da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece koja su rođena u decembru ove godine i svim narednim mjesecima.

Kako je predviđeno, dodatak bi trebao da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Ovo je kod mnogih majki, koje su rodile tokom godine, izazvalo ljutnju, jer smatraju da nije pravedno to što nekoliko dana može biti uslov za ovako važna primanja.

Nepošteno je, poručile su danas, da se ovo pravo uskrati nezaposlenim majkama koje već imaju bebu, jer dodatak treba da se isplaćuje sve dok dijete ne napuni godinu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh