BiH

Doktori u Goraždu od jutros podnose otkaze svojih ugovora o radu

Doktori u goraždanskim zdravstvenim ustanovama potpisali su otkaze svojih ugovora o radu, koje od jutros predaju službama protokola ustanova u kojima rade.

Doktor - Ilustracija/Wikimedia.org

Na ovakav korak 50 doktora, članova Sindikata doktora medicine i stomatologije, odlučilo se nakon 47 dana štrajka.

Tražili smo još jedan sastanak jutros u 9.30 sati, da damo šansu Vladi BPK, ali se pozivu niko nije odazvao…

Naime, nakon što se ni jučer niko od predstavnika Vlade BPK Goražde, nije pojavio na potpisivanju ranije usaglašenog kolektivnog ugovora, a na poziv Sindikata doktora medicine i stomatologije u BPK Goražde, članovi Sindikata pristupili su pojedinačnom potpisivanju otkaza, koje od jutros predaju  službama protokola ustanova u kojima rade.

Pedsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde, Fahrudin Balijagić. tvrdi da je 14. decembra sa pregovaračkim timom Vlade BPK, premijerom i ministrima zdravstva i finansija, te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK postignut dogovor, po kojem je satnica rada doktora sa 2 trebala biti povećana na 2.11 KM, a koeficijenti za 0.7, ali je Vlada kasnije izbjegla potpisivanje takvog sporazuma.

Direktor Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu, Edin Čengić, upozorio je da je situacija alarmantna, jer po isteku otkaznog roka od sedam dana, zdravstveni sistem u BPK ostaje bez doktora, a građane neće imati ko liječiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh