BiH

Vozila Hitne pomoći i vatrogasaca će od petka imati prednost nad vozilima bh. političara

U Službenom listu BiH objavljene su Izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim vozilima daje prvenstvo prolaza nad automobilima političara.

Hitna pomoć - Blogspot.com

Advertisements

Do sada je članom 125. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini bilo propisano da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Prema izmjenama i dopunama zakona, koje stupaju na snagu u petak (22. 12) u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini u članu 125. stav (3) iza riječi: “osim u odnosu na” dodaju se riječi: “vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove”…

Riječ je o izmjenama i dopunama zakona koje je inicirao zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut, koji je ranije izjavio da je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana, te njihove sigurnosti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh