BiH

Rudari protestovali pred zgradom Rudnika mrkog uglja u Zenici

Danas, na Dan rudara, više od 40 rudara protestovalo je pred zgradom Rudnika mrkog uglja u Zenici zbog neuvezanog radnog staža.

Rudar - Pressing.ba

Okupljeni rudari su održali proteste, te proučili Fatihu rudaru Šefiku Šišiću koji je prije nekoliko dana izvršio samoubistvo jer mu nije bio uvezan radni staž.

Dok su rudari danas pred kapijom zeničkog rudnika protestovali, direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić s predstavnicima Uprave i Sindikata rudnika položio je cvijeće na spomen-obilježje poginulim rudarima te izjavio da su u penziju ispraćena 64 komorata, ali da su za samo njih 20 uplaćeni doprinosi i da su u procesu dobivanja privremenog rješenja za odlazak u penziju…

“Ostala 44 rudara su oni koji su od polovine maja do kraja godine stekli pravo na penziju i za njih nisu uplaćeni doprinosi, te mi pokušavamo riješiti taj problem”, izjavio je Vrškić.

Ukupna dugovanja za doprinose 44 rudara koji trebaju biti penzionisani iznose 2,5 miliona KM.

Vrškić opravdanja traži u proizvodnji koja nije rezultirala dovoljnim prilivom sredstava, a dodao je da je Elektroprivreda djelomično rješavala problematiku penzionisanja rudara.

Pedesetpetogodišnji rudar Šefik Šišić u maju je stekao pravo za penziju, kada mu je uručeno rješenje o prekidu rada, prvi je otišao u penziju u tom periodu. Dok direktor tvrdi da su mu uplaćeni doprinosi za PIO, komorati tvrde da to nije izvršeno, zbog čega se Šišić odlučio ubiti.

“Bio je u procesu dobivanja privremenog rješenja za penziju. Uplata je bila u 11. mjesecu, a svoj status je trebao sam rješavati”, dodao je Vrškić.

Rudari koji su stekli uslove za penzije, a koje ne mogu dobiti zbog neuplaćenih doprinosa, danas su iskazali nezadovoljstvo, jer nikada do sada nije zapamćeno da komorati nisu proslavljali svoj Dan rudara.

Ističu da je to sramota za menadžment preduzeća i nadležno ministarstvo.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh