BiH

Kanton Sarajevo: Općina Stari Grad kreće u realizaciju četiri važna infrastrukturna projekta

Sarajevska Općina Stari Grad, prema tvrdnjama načelnika, Ibrahima Hadžibajrića, uspješno završava još jednu poslovnu godinu.

Sarajevo / Općina Stari Grad - Faktor.ba

Kako je naveo Hadžibajrić, općina je, posredstvom Sektora za lokalni razvoj i uz finansijsku pomoć donatora, ove godine realizovala više od 20 projekata u vrijednosti od dva miliona KM, a koji su realizovani na terenu, kroz otvaranje prostora za rekreaciju ili edukaciju građana, radionice, dječija igrališta, centre za stare osobe i slično, te je najviše budžetskih sredstava uloženo u infrastrukturu.

“Infrastruktura u Općini Stari Grad, kada su u pitanju, prije svega, voda i kanalizacija, je u katastrofalnom stanju, i u narednom vremenskom periodu mora se raditi na kompletnom mijenjanju. Mi smo ove dvije zadnje godine najviše budžetskih sredstava potrošili u tu vrstu obnove i rekonstrukcije”, rekao je Hadžibajrić…

Hadžibajrić je podsjetio da je u 2017. godini zvanično potvrđeno i odobravanje kreditnih sredstava Saudijskog fonda za razvoj u vrijednosti od 30 miliona saudijskih riala (oko 13 miliona KM).

Tim sredstvima će u narednom periodu biti finansirana četiri projekta: izgradnja podzemne garaže, nadziđivanje objekta Doma zdravlja Stari Grad, izgradnja sportske sale OŠ “Edhem Mulabdić” i rekonstrukcija vanjskog dijela Općine Stari Grad koja je kako je kazao, od svih drugih općina najviše nastadala u toku rata.

“Kada se urade ova četiri projekta, ja ne znam više šta bi se moglo uraditi na području Općine Stari Grad. Što je najvažnije, pare su obezbjeđene, a to kada ćemo završiti tu administrativnu proceduru, nadam se u narednih šest do sedam mjeseci. To više nije do nas. Ono što sam mogao to je da obezbijedim pare, potpisao sam ugovor, napravio projektnu dokumentaciju, dozvole su izdate, a sada treba Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH da završe svoj dio posla. Iskreno, ja bih bio sretan kad bi mi završili s ova četiri projekta na proljeće 2019. godine, poznavajući našu administraciju”, rekao je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad u petak će ozvaničiti i projekat “Za ljepši i veseliji Stari Grad – Zimska turistička sezona u srcu grada”.

Ulice u starom dijelu Sarajeva će prvi put biti dekorisane za predstojeće praznike novim dekoracijama i ukrasima, a uz bogat program koji je zamišljen i prazničnu atmosferu koja će zavladati na ulicama, kako je istaknuto, bit će osiguran pravi praznični ugođaj za građane i brojne turiste koji novogodišnje praznike budu proveli glavnom gradu Bosne i Hercegovine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh