BiH

Zvizdić o Upitniku EK: “Još sedam pitanja ostalo neusaglašeno”

Kolegij za evropske integracije uspio je na današnjoj sjednici usaglasiti većinu odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Denis Zvizdić - PR/Haber.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas treću sjednicu Kolegija za evropske integracije, kojoj su prisustvovali i premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović i premijer bh. entiteta FBiH Fadil Novalić, pišu “Nezavisne“…

Zvizdić je nakon sjednice kazao da je razmatrano tri posto spornih pitanja, odnosno oko 80 pitanja te da je većina njih usaglašena. Kako kaže, samo sedam pitanja ostalo je za dodatno usaglašavanje u narednih pet ili šest dana.

On je kazao da se neusaglašena pitanja odnose na socioekonomske podatke, ulogu i doprinos obavještajnih službi, pojavnim oblicima terorizma, jasan opis izbora i odlučivanja šefa države i dio koji se odnosi na nestale osobe.

Zvizdić očekuje da 15 pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH bude verifikovana na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH. On se zahvalio svim članovima radnih grupa koji su na stručan način pripremili odgovore.

Premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović vjeruje da će se broj pitanja smanjiti dodatno kada stignu odgovori iz Predsjedništva BiH. Ona ne očekuje da će biti pretjerano velikih prepreka u vezi s usaglašavanjem preostalih sedam pitanja.

“Od ukupno 3.242 pitanja broj otvorenih se sveo na sedam kojima smo se danas bavili, s tim što cijenimo da će se taj broj dodatno smanjiti kada dobijemo obrazloženja koja treba da stignu od Predsjedništva BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je dodala da su neka pitanja koja su se odnosila na kantone i Federaciju BiH razriješena, kao i neka koja su se odnosila na bh. entitet Republiku Srpsku i pojedina ministarstva u Vijeću ministara.

“Sada ostaju ova pitanja za koje manje-više očekujemo angažman drugih institucija da nam pomognu da bismo mogli konačno da izađemo sa usaglašenim stavom. Ne očekujem da će tu biti nekih pretjerano velikih prepreka”, naglasila je Cvijanović.

Ona je napomenula da je vrlo bitno da teče proces odgovoranja na Upitnik Evropske komisije, izražavajući žaljenje što se to nije dešavalo brže i ranije.

“Riječ je o obimnom poslu u kojem se zahtijeva interakcija institucija različitih nivoa vlasti, ali mi je zadovoljstvo što ovo tijelo, koje je predviđeno, funkcioniše u sistemu koordinacije i daje rezultate”, dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je da se na kraju godine rješavaju najvažnije stvari poput seta zakona o akcizama, MMF-a i odgovaranja na Upitnik Evropske komisije.

On je ocijenio da je današnji događaj značajan jer je riječ o tehnički složenom procesu u koji je uključeno 13 nivoa vlasti u BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh