BiH

Građani Federacije BiH dobivaju pristup darovanim organima u Hrvatskoj

Potpisivanjem Protokola između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva FBiH, omogućena je saradnja na području transplantacijske medicine.

Operacija - Ilustracija/Faktor.ba

Advertisements

Ovim protokolom omogućava se saradnja koja obuhvata poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa u Federaciji BiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustava od strane Republike Hrvatske, koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine.

Saradnja se zasniva na načelima solidarnosti i reciprociteta, na obostranu dobrobit građana FBiH i Hrvatske (Eurotransplanta)…

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Republici Hrvatskoj, a posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH saopšteno je da će se ovim Protokolom ostvariti obostrana dobrobit, budući da će se omogućiti transplantacija visoko urgentnih primalaca iz FBiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primaoce pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta.

Protokol o saradnji u području transplantacijske medicine potpisali su ministar zdravstva Republike Hrvatske, Milan Kujundžić, i federalni ministar zdravstva, Vjeskoslav Mandić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh