BiH

Široki Brijeg: Počelo rušenje “Soptinih kuća” na zapadnom ulazu u grad

Na zapadnom ulazu u Široki Brijeg počelo je uklanjanje ruševnih objekata, odnosno kuća.

Rušenje "Soptinih kuća" u Širokom Brijegu - sirokibrijeg.info

Riječ je o privatnim porodičnim kućama poznatijim pod nazivom “Soptine kuće” koje se nalaze u Ulici Antuna Mihanovića i koje su godinama predstavljalo ruglo na samom ulazu u grad.

S obzirom na to da je ova ulica jedna od najprometnijih u gradu, ove ruševine su predstavljale opasnost za pješake i vozila…

”S obzirom na to da je po svim urbanističkim planovima zapadni ulaz u grad dobrim dijelom uređen i to kroz sistem kanalizacije, nove saobraćajnice s pločnikom, kružnih tokova i autobusne stanice, pristupili smo završnoj fazi uređenja. Ta faza se odnosi na već započete pregovore s vlasnicima privatnih porodičnih kuća, ‘Soptine kuće’, koje se nalaze u ruševnom stanju i kao takve predstavljaju opasnost za sigurnost pješaka i učesnika u saobraćaju, a istovremeno narušavaju zapadnu vizuru ulaska u grad”, saopšteno je iz Gradske uprave Široki Brijeg.

Jedna od “Soptinih kuća” je uklonjena u dogovoru s vlasnicima, a u narednom periodu planirano je rušenje i ostalih kuća.

”Troškove uklanjanja i odvoza materijala snosi Grad. Vlasnici objekata zadržavaju pravo o građenju prema Detaljnom planu uređenja gradskog područja ‘Vrace’. Početni korak je urađen već s jednim objektom, a daljnjim tokom razgovora pokušat ćemo dogovoriti s ostalim vlasnicima, pod istim uslovima, uklanjanje i njihovih objekata”, navode iz Gradske uprave.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh