BiH

Vukosavlje: Repetitor u dvorištu OŠ “Aleksa Šantić” nije štetan po zdravlje!?

Nakon što su stanovnici mjesne zajednice Modrički Lug u općini Vukosavlje, protestovali zbog namjera da se u dvorištu Osnovne škole “Aleksa Šantić” postavi repetitor m:tel-a, oglasio se i načelnik općine Vukosavlje Borislav Rakić sa Općinskom upravom.

Modrički Lug - Faktor.ba

Advertisements

U saopštenju se navodi kako antenski stub postavljen u blizini OŠ “Aleksa Šantić” u MZ Modrički Lug nije štetan za zdravlje i okolinu.

“Dana 11.07.2017.godine, Općinska uprava Vukosavlje zaprimila je zahtjev pravnog subjekta Roaming Networks Banja Luka na ime i za potrebe m:tel Banja Luka za izdavanjem rješenja o postavljanju antenskog stuba u MZ Modrički Lug. Općinski organ uprave je, saglasno upravnom pravu i Zakonu o upravnom postupku, po kome upravni organ mora izdati rješenje u slučaju kada pravno ili fizičko lice preda zahtjev za ostavarivanje prava i pri tome priloži svu traženu dokumentaciju, osim u slučaju kada dokumentacija nije kompletna ili nisu ispunjeni zakonski uslovi, proveo upravni postupak i izdao odgovarajuće rješenje…

To znači da je u skladu sa tim nadležni organ općinske uprave izvršio uvid u priloge zahtjeva za odobravanje postavljanja antenskog stuba i utvrdio da pravni subjekt koji je podnio zahtjev ispunjava sve uslove za izdavanje rješenja među kojima je i sada “sporna” saglasnost u pogledu zaštite zdravlja ljudi i okoline. Na osnovu toga upravni organ je izdao rješenje i odobrio postavljanje stuba.

Nadležnost za utvrđivanje štetnosti postavljanja komunikacijskih sredstava sistema informacionih tehnologija proizilazi iz zakona, a saglasno tome ima ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Ono je i izdalo rješenje o ispunjavanju uslova za izgradnju bazne stanice mobilne telefonije i izgradnju stacionarnog izvora elektromagnetnog polja bazne stanice mobilne telefonije, te je na zahtjev Roaming Networks-a izrađen Izvještaj o sistematskom ispitivanju nivoa zračenja od JZU Institut za javno zdravstvo u kojem je konstatovano da su uslovi ispunjeni.

U tom smislu nije primjereno niti relevantno, a u najmanju ruku je neukusno izjavljivati da antenski stub uzrokuje “neke zdravstvene probleme”. Načelnik općine Vukosavlje i organi općinske uprave ne spore pravo građana da iskazuju određene stavove i da budu zabrinuti za svoje zdravlje i okolinu.

Štaviše, to je dobro za podizanje nivoa demokratičnosti društvenih procesa u općini. Međutim, upozoravamo stanovnike da se ponašaju u skladu sa pravnim sistemom, da poštuju zakonitost i nadležnost, da ne šire dezinformacije, te da u sve navode u ovom saopćenju, kao i navedene akte imaju uvid u Općinskoj upravi Vukosavlje.

Posebno molimo građane da ne šire dezinformacije o političkom karakteru odobrenja postavljanja antene, jer je sasvim jasno kako je ovo pitanje pravne, a ne političke naravi”, saopšteno je iz Općine Vukosavlje.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh