BiH

Banja Luka dobila titulu “Evropskog grada sporta 2018. godine”

Na osnovu potencijala i kapaciteta koje ima u oblasti sporta, grad Banja Luka dobio je titulu “Evropskog grada sporta 2018. godine”.

Banja Luka, BiH - Depo.ba

Advertisements

Nakon ovog priznanja, plan gradskog rukovodstva je da u narednoj godini radi mnogo više na razvoju sporta.

“Opredjeljujemo se da radimo dugoročno i strateški na proširenju ‘baze’ a to znači dječiji, školski i omladinski sport. To je sadržano i u Programu razvoja sporta, a sada smo formirali i projektni tim koji radi na posebnom programu za 2018. godinu, za koji je obezbjeđen i poseban budžetski kod, a odnosit će se na školski sport, besplatne dostupnosti sportskih aktivnosti, prije svega za djecu školskog uzrasta iz kojih dalje treba da se regrutuju sportisti da nastaju vrhunski sportisti i da sportski klubovi dobiju veći ulazni kapacitet i potencijal”, kazao je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić…

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Banja Luke, Dragan Banjac je istakao da je istraživanje pokazalo kako na području bh. entiteta Republika Srpska, svaki treći osnovac ima deformitet koštano-mišićnog sistema.

Zbog toga je za djecu od drugog do petog razreda previđen poligonski sistem odnosno miks sportova sa ciljem poboljšanja spretnosti, okretnosti i motoričkih sposobnost, te će za ovaj uzrast učenika biti angažovani profesori fizičkog odgoja da drže nastavu fizičkog odgoja i dodatne sportske časove.

Sa djecom od petog do devetog razreda radit će se na konkretnim sportovima za koje će se djeca opredjeljivati, te će u predmetnoj nastavi biti organizovane sekcije koje će rezultovati takmičenjima.

Anketiranjem učenika biće koncipiran program koji će trajati narednih nekoliko godina.

Osim toga, postoji i program “Sport dostupan svima” za finansiranje već postojećih klubova i škole sporta, odnosno sufinansiranje članarina kako bi rasteretili roditelje. Za sljedeću godinu planirano je sufinansiranje za oko 1.000 djece.

Izgradnja još dvije sportske dvorane

Kada je u pitanju infrastruktura, Grad Banja Luka planira u narednoj godini završiti dvije sportske dvorane, a u toku je izrada projekata za još dvije dvorane.

Atletski savez Srbije poklonit će Banja Luci dokumentaciju i projekte za atletsku stazu, a Grad će definisati lokaciju i način finansiranja.

U planu je izgradnja nekoliko teretana u prirodi, te nove pješačke zona “Trapisti – Delibašino selo” sa sportskim sadržajima, a planirana je i rekonstrukcija manjih sportskih terena na teritoriji grada.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh