BiH

U Sarajevu postavljeni prvi kontejneri za e-otpad

Društvo ZEOS eko-sistem, ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad, postavilo je u Sarajevu specijalne kontejnere za odvojeno odlaganje e-otpada.

Kontejner za e-otpad - BiznisInfo.ba

Kontejneri su proizvedeni u Tešnju, a u Sarajevu su postavljeni na tri lokacije.

“Pozivamo sve građane Sarajeva da odlažu svoj e-otpad u specijalne kontejnere i time direktno doprinesu očuvanju okoliša i zdravlja ljudi, smanjenju e-otpada na deponijama i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Naredne godine planiramo postavljenje specijalnih kontejnera za e-otpad širom Bosne i Hercegovine”, kazala je Elma Babić-Džihanić, pomoćnica direktora ZEOS eko-sistem d.o.o…

U kontejner se može odložiti sav e-otpad koji može stati u njegov otvor. Električni i elektronski otpad se odnosi na sve stare odbačene i pokvarene uređaje koji su radili na struju ili baterije.

U izvještaju Ujedinjenih nacija navedeno je da je u 2016. godini u Bosni i Hercegovini generisano 6,5 kilograma e-otpada po stanovniku.

Prema izvještaju, najviše otpada generisano je u Australiji i Novom Zelandu (17,3 kilograma), a samo 6% je reciklirano. Slijedi Evropa sa 16,6 kilograma po stanovniku, a reciklirali su samo 33%.

Količina e-otpada u Evropi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh