BiH

Bh. kompanijama dodijeljeni certifikati za efikasno korištenje resursa i čistiju proizvodnju

Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) organizovala je danas u Sarajevu službenu ceremoniju povodom kraja projekta Nacionalni program čistije proizvodnje u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj unapređenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata poslovnih organizacija u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency.

Podjela UNIDO cetifikata - Anadolija

Advertisements

Sanda Midžić Kurtagić, nacionalna koordinatorica projekta, izjavila je da je u prethodne dvije godine u Nacionalnom programu čistije proizvodnje učestvovalo 16 industrijskih kompanija iz BiH iz prehrambembenog, uslužnog sektora, iz sektora metalne industrije, proizvodnje građevinskih materijala i proizvodnje namještaja.

One su u prethodnom periodu pokazale da mogućnosti za poboljšanje resursne materijalne efikasnosti čiste proizvodnje postoje u našoj industriji, da prostora za poboljšanje ima i da su mjere koje su izabrali da primijene u svojoj industriji značajno doprinijele u ostvarenju strateških ciljeva u sferi okoliša i klimatskih promjena koje BiH ima. Smanjenje potrošnje toplotne električne energije, smanjenje karbonskog otiska je rezultat koji su oni pokazali i možemo reći da su u posljednjem ciklusu uštede u vodi bile takve da to možemo da poredimo sa uštedama u snabdijevanju 700 četvoročlanih domaćinstava. U kontekstu električne energije ušteda je na nivou 7.000 domaćinstava“, istakla je Midžić Kurtagić.

Zorica Bukinac, ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, istakla je da ta zemlja na osnovu vlastitog razvoja i svojih mogućnosti ostvaruje međunarodnu razvojnu saradnju na samo nekoliko, ali pomno odabranih područja.

Upotreba savremene, takozvane ‘zelene’ tehnologije i ekologija su samo jedno od njih. Tako Slovenija ostvaruje svoje ciljeve na području međunarodne razvojne saradnje upotrebljavajući multilateralne instrumente kao što je UNIDO. U posljednjih nekoliko godina Slovenija je sarađivala na četiri projekta u BiH i danas je bilo govora o zaključku četvrogodišnjeg projekta Nacionalnog programa čiste proizvodnje u vrijednosti od četvrt miliona eura“, rekla je ambasadorica Bukinac.

Kako je kazala, u tim projektima, angažuju se slovensko znanje i preduzeća, a ciljevi projekta odnose se na neprestano primjenjivanje strategija za očuvanje okoliša na sve procese kako bi se osigurala efektivna proizvodnja i ujedno smanjili rizici za ljude i njihov životni okoliš.

Taj je cilj od iznimne važnosti za tranzicijsku industriju BiH. Drago mi je da možemo sarađivati u projektima kao što je ovaj čiji sadržaj zaista ilustruje maksimum da očuvana i čista okolina nije i ne mora biti cijena razvoja, nego njegov cilj“, poručila je ambasadorica Slovenije u BiH.

Mehmed Cero, pomoćnik ministra za okoliš, izjavio je da to ministarstvo ovu vrstu projekta prepoznaje kao vrlo korisnu kako za aktivnosti na izradi odgovarajuće legislative u oblasti okoliša, tako i u provođenju te legislative, prvenstveno u postupcima izdavanja okolišnih dozvola za industrijske pogone i postrojenja u FBiH.

Ovaj projekat je doprinio održivom industrijskom razvoju u Bosni i Hercegovini implementacijom praksi i politika “Efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje”, a u sklopu podrške Bosni i Hercegovini u dostizanju nedavno usvojenih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine i ispunjavanju uslova predpristupnog procesa za priključenje Evropskoj uniji.

Projekat se odvijao u dva ciklusa. U prvom ciklusu projekta, 2015. – 2016. godine učestvovalo je 10 industrijskih preduzeća iz BiH, koji su uspješno prošli program obuke i uradili pregled mogućnosti za poboljšanje resursne efikasnosti i čistije proizvodnje. U prvom ciklusu 20 stručnjaka iz cijele BiH je završilo program obuke za provedbu audita prema UNIDO metodologiji. Tokom implementacije drugog ciklusa projekta u periodu 2016. – 2017. godine 18 mladih stručnjaka, studenata master studija Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Sarajevu, dobilo je priliku da završi obuku i radi na auditu resursne efikasnosti i čistije proizvodnje u šest kompanija iz BiH.

U okviru ovog događaja danas su dodijeljeni certifikati kompanijama i mladim stručnjacima iz oba entiteta koji su uspješno učestvovali u programu, predstavljeni su rezultati prve i druge faze projekta i primjeri i koristi koje efikasno korištenje resursa i čistija proizvodnja imaju za industriju.

Partneri u projektu su i stručnjaci iz istraživačkih i akademskih institucija, te predstavnici ključnih međunarodnih i domaćih institucija uključujući i Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku uniju (EU) i UN organizacije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh