BiH

Izetbegović: “Spreman sam na saradnju sa Vučićem, ali ne na štetu BiH”

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za beogradski list “Danas” da je spreman na dijalog i saradnju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali ne i za bilo koji ustupak koji je štetan za interese BiH.

Bakir Izetbegović - Slobodna-Bosna.ba

Izetbegović je ocijenio da će Vučić voditi politiku pomirenja i da ne namjerava da učestvuje u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu, te istakao da je “ponovni napad na suverenitet i teritorijalni integritet BiH preopasna stvar i kreirao bi vir koji može progutati svakoga”.

“Vučić će voditi politiku pomirenja, izgovarati riječi radi kojih će dobijati pohvale, a ulogu onih koji slabe pozicije oponenata, koji izgovaraju ružne i nedolične riječi, nosit će pojedini mediji i političari nižeg ranga, poput ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina ili predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika”, rekao je Izetbegović za beogradski list “Danas“…

Kada je riječ o pitanju granice između BiH i Srbije, Izetbegović je ocijenio da je Vučić na nedavnim razgovorima u Beogradu očigledno bio razočaran njegovim stavom da pitanje ugovora o granici ne želi rješavati “prema željama i interesima Srbije” nego na način da obje zemlje ostvare svoje suverene interese i prava.

“Otvorena pitanja duž državne granice mogu se dogovorno riješiti bez ikakve razmjene teritorije, na principima prekogranične saradnje”, zaključio je Izetbegović.

On je ponovio da je “spreman svim sredstvima braniti teritorijalni integritet i suverenitet BiH” i poručio da je to njegovo “pravo i ustavna i zakonska obaveza”.

“A što se tiče želja i težnji, ‘snova’ kako to kaže Dodik, one se neće ugasiti u dobrom dijelu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrijevanja i prihvatanja realnosti. Ne može se srušiti Dejtonski mirovni sporazum, a da se ne sruši mir, nijedan narod u BiH nema pravo uzeti sebi teritoriju koja pripada svima, ali može se ići dalje u ekonomski nazadak i izolaciju, u siromaštvo koje će djelovati otrežnjujuće”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da se bh. entitet Republika Srpska ne može upoređivati sa samoproglašenim Kosovom, da nema “pravnih, historijskih i moralnih preduslova za otcjepljenje tog entiteta” i da bi se to moglo učiniti samo, eventualno, nasiljem.

“Ne bih nikome preporučio da se u takvu nepravdu i avanturu zaista i upusti”, dodao je Izetbegović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh