BiH

Za sječu jelke kazne do 3.000 KM

Nelegalna sječa četinarskih stabala učestala je pred novogodišnje praznike, a budući da se u narednom periodu očekuje povećan promet jelkama, kontrole nelegalne sječe će biti pojačane.

Jelka - Flickr.com

Kako kažu iz “Šuma RS”, s obzirom na to da praznici tek predstoje, očekuje se povećan promet četinarskim stablima, a proizvođači podatke o prometu dostavljaju resornom entitetskom ministarstvu do 31. januara za prethodnu godinu, pišu “Nezavisne“…

Pojačane kontrole

Dodaju da će iz tog razloga u narednom periodu biti pojačane kontrole, a informacije će biti dostupne po završetku izvještajnog perioda.

Precizirali su da je zakonom predviđena i novčana kazna od 1.000 do 3.000 KM za preduzeća i pravna lica koja sijeku i prometuju drveće za novogodišnje i druge praznike.

“Izuzetak su slučajevi kada se u podmlađenim šumama vrše mjere njege, predviđene po programima ili kada su stabla za ove namjene uzgojena u šumskim rasadnicima, šumskim čistinama, poljoprivrednim zemljištima ili zemljištu ispod elektro i PTT vodova”. ističu u entitetskim “Šumama RS”.

Prodaja jelki

Mišljenja u vezi sa prirodnim i vještačkim jelkama su podijeljena, međutim nesumnjivo se građani češće okreću onima od vještačkih materijala, koje mogu trajati više od jedne sezone, što ne zahtijeva uništavanje stabla.

Prodaja jelki uveliko je počela, a njihova cijena kreće se od pet KM pa do vrtoglavih više stotina KM, a sve u zavisnosti od toga kolika joj je visina, gustina grančica i od kojeg je materijala.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh