BiH

Bogati Romi grade vile i hotele u ovom bh. gradu, otkrivaju svoje FORMULE ZA USPJEH

Na više atraktivnih lokacija u Bosanskoj Gradiški i prigradskim naseljima, Romi su izgradili velelepne objekte, vile, kuće, restorane i motele. Većina njih godinama živi u Italiji, ali su ovdje pronašli povoljan ambijent za višemilionska ulaganja.

Bogati Romi u BiH - Blic.rs

Najveći investitori su iz porodice Salkanović koji su ovde doselili iz okoline Bugojna i Donjeg Vakufa. Oni najviše novca troše na vile i ugostiteljske objekte, a namjeravaju pokrenuti i druge vrste biznisa, piše “Blic“…

Muharem Salkanović, vlasnik Motela “Italija”, te više atraktivnih kuća i stanova, kaže da u Bosanskoj Gradiški planira nove investicije.

“U Italiji radim i živim nekoliko decenija, imam brojnu porodicu i svako od nas samoinicijativno ovdje nešto radi i gradi. Cilj nam je za sada da obezbijedimo što više poslovnog i stambenog prostora na skupim lokacijama. Želimo da se postepeno ovdje vratimo”, priča Muharem Salkanović, romski car velikog uticaja na najbogatije zajednice svojih sunarodnika u Evropi.

On kaže da je ove sedmice u Bosanskoj Gradiški razgovarao sa grupom italijanskih biznismena koji ovdje žele pokrenuti vlastiti biznis.

Kuća Ekrema Salkanovića u Dubravama kod Bosanske Gradiške – Blic.rs

Njegov brat Ekrem Salkanović, koji ima vilu u Dubravama, kaže da su novac kojeg investiraju u Gradiški zaradili sakupljanjem i preradom sekundarnih sirovina.

“Moja porodica zajedno sa unucima ima 85 članova. Svi smo dobro organizovani, zna se ko je stariji i čija riječ se sluša i poštuje. Zato smo svi situirani, međusobno se pomažemo, a ovdje gradimo porodična gnijezda vjerujući u lijepu budućnost”, priča Ekrem.

Muharem Salkanović, vlasnik hotela u Bosanskoj Gradiški – Blic.rs

On objašnjava da je prije rata i prvih poratnih godina Romima iz gradiškog kraja savjetovao da idu u svijet, a sada ih nagovara da ovdje ostanu “zato što se u Gradiški živi mnogo bolje nego prije desetak i više godina”.

“Ovde zapošljavamo Rome ali i druge ljude. Oni rade u našim objektima, tu zarađuju za život. Angažujemo ih i na čuvanju i održavanju naših kuća, što je takođe dobro za sve nas”, objašnjava Ekrem Salkanović.

Ekrem Salkanović – Blic.rs

On i njegova braća, sestre i ostali potomci kojih, tvrdi ima približno hiljadu, ne kriju da posjeduje višemilionski kapital, ali smatra da u tome nisu vrijednosti kojima teži.

“Za mene su kuće, hoteli i automobili mrtvi kapital. Vrijednost je u porodičnoj sreći, zdravlju i solidarnosti, u spremnosti za davanje drugima”, iznosi Ekrem Salkanović svoju životnu filozofiju.

U Savezu Roma bh. entiteta RS podržava odlučnost Salkanovića i drugih bogatih Roma da ulažu u Bosanskoj Gradiški. On smatra da od toga korist imaju svi građani, a posebno brojna romska populacija.

“Ovdje su stvoreni dobri uslovi za investicije, to treba koristiti. Potrebno nam je samo pomoći dobrim idejama”, kažu u Udruženju Roma bh. entiteta RS.

U Bosanskoj Gradiški je povećan broj romskih porodica za pedeset. Ukupno ima 1.200 stanovnika koji ovdje stalno žive a ljeti, kada Romi dođu iz Italije, njih je duplo više.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh