BiH

Mladi bračni par iz Njemačke, život u rodnoj zemlji zamijenio seoskim životom u BiH

Oliver Rogić i Mirjam Saks, mladi bračni par iz Njemačke, odlučili su da boravak u rodnoj zemlji zamijene životom na selu u Bosni i Hercegovini.

Oliver Rogić i Mirjam Saks - Radio-krajina.com

Advertisements

Oni već dvije godine žive na farmi koju su kupili u okolini sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

Kažu kako su se upoznali i zaljubili na studiju prije šest godina, kada su oboje studirali političke nauke na Univerzitetu u Frankfurtu.

Oliver kaže kako je njegov otac porijeklom iz Banja Luke, te da je kao mladić otišao u Njemačku, gdje se oženio njegovom majkom, inače Njemicom.

Supružnici pričaju kako su dugo bili aktivisti mirovnih organizacija, te da su prije nekoliko godina ostvarili saradnju s Centrom za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, nevladinom organizacijom koja promoviše dijalog i toleranciju.

“Boravili smo na mirovnom kampu u Sanskom Mostu i grad nam se toliko svidio, kao i priroda, da smo odlučili započeti život na selu. Kupili smo kuću i zemlju i već dvije godine bavimo se poljoprivredom i uzgajamo domaće životinje”, kaže Rogić.

Kažu da su oduševljeni životom ovdje, ističući kako je život na selu idiličan, te potpuno različit od onog kojim su živjeli u Njemačkoj.

“Živimo mirno i bez stresa koji je karakterističan za urbani način života. Ustajemo rano da nahranimo životinje i radimo sve seoske poslove. Sretni smo, a naši planovi su da proširimo farmu i uzgajamo više životinja”, kaže ovaj bračni par.

Dodaju da su mještani jako prijatni i da su s njima izgradili prijateljske odnose.

Mještani ovog sela im također pomažu u održavanju farme, na kojoj uzgajaju stado ovaca, nekoliko koza, kokoši, guske, a posjeduju i dva magarca.

“Ovdje živimo s ljudima svih nacionalnosti i svi su, bez izuzetka, prijatni i dragi ljudi. Žao nam je što mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine jer je ovo zemlja velikih mogućnosti”, kažu Oliver i Mirjam.

Mladi supružnici kažu kako u budućnosti planiraju da nabave krave i da se bave proizvodnjom mlijeka, te da pokušaju poljoprivrednu proizvodnju kojom se bave učiniti samoodrživom.

Priznaju kako im finansijski još pomažu mirovne organizacije čiji su članovi, ali i njihovi roditelji, koji ih podržavaju u svim životnim planovima.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh