BiH

FINCI ŠOKIRAN DODIKOVOM IZJAVOM: “To je neozbiljna izjava, presude Evropskog suda moraju se provoditi”!

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je jučer nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a BIH kako bi na presudu u predmetu Sejdić i Finci trebalo staviti tačku.

Jakob Finci - Nezavisne.com

“Ako nije mogla da se provodi ili nije trebala da se provodi u prethodne tri godine ili prethodnih pet godina kada je donesena onda ne treba da se provodi ni u budućnosti”, rekao je Dodik.

Najavio je i zajednički stav SNSD-a i HDZ-a oko izbora članova Predsjedništva BIH.

“Mislim da BiH što se tiče izbora članova Predsjedništva mora ostati sa predznakom da se bira Srbin, Hrvat i Bošnjak i da u tom pogledu ćemo vjerovatno u idućem vremenu konstituisati naš zajednički stav po tom pitanju”, kaže Dodik.

Jakob Finci, koji je Evropskom sudu za ljudska prava podnio tužbu protiv BiH zbog diskriminatorskog izbora članova Predsjedništva, kaže da je preneražen Dodikovom izjavom.

“Čini mi se da je ovo jedan vrlo neozbiljan nastup, jer jako je teško reći da se jednostavno neće izvršiti presuda suda u Strazburu zato što nekome ne odgovara. Posebno čudi zbog toga što je Dodik i nakon donošenja presude rekao da za (bh. entitet) RS nema nikakve smetnje da se jedna takva presuda implementira i da je on lično podržava”, kazao je Jakob Finci.

Za nekoliko dana, tačnije 22.decembra, navršit će se punih osam godina otkako je donesena ta presuda u Strasbourgu, gdje je sud eksplicitno rekao da Ustav Bosne i Hercegovine treba mijenjati i da treba omogućiti svim građanima da budu kandidati za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH, a što je, prema postojećem Ustavu, omogućeno samo pripadnicima tri konstitutivna naroda – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

“Sud nije propisao da u Predsjedništvu treba da uđe neko iz reda Ostalih ili da u njemu ne budu jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat kao što je to sada, prema tome, to može da se nastavi i u budućnosti kako gospodin Dodik prognozira, međutim u Ustavu treba otvoriti mogućnost svim građanima da se kandiduju, jer u tome svi moramo biti ravnopravni, a ne zaboravimo da se sada ne mogu kandidovati ni Srbi koji žive u Federaciji, ni Bošnjaci i Hrvati koji žive u (bh. entitetu) RS. I oni su bili otpisani jer očito nije pravi Srbin koji ne živi u (bh. entitetu) RS niti pravi Hrvat ko ne živi u Federaciji”, podsjetio je Finci.

On smatra da je Dodik nastup neozbiljan ali istovremeno iznenađujući obzirom da je Dodik podržavao provođenje presude.

“Čini mi se da je ovo jedan vrlo neozbiljan nastup, jer jako je teško reći da se jednostavno neće da izvrši presuda suda u Strasbourgu zato što nekome ne odgovara, a time se ugrožava i mogućnost ulaska u EU, pošto EU strogo propisuje da se mora pridržavati Evropske konvencije o ljudskim pravima”, rekao je Finci za “TV1“…

Dodaje da SSP to isto predviđa, te je upravo zbog ne provođenja ove presude par godina bio “na ledu”.

“Nećemo dobiti ni kandidatski status za ulazak u EU, pogotovo ako se eksplicitno kaže da se to neće da uradi, da smo do sada bez toga živjeli i da se misli da će se u budućnosti bez toga ljepše živjeti”, kazao je Finci.

Finci kaže da ga posebno čudi što je gospodin Dodik i nakon donošenja presude rekao da za bh. entitet RS nema nikakve smetnje da se jedna takva presuda implementira i da je on lično podržava.

Međutim, ističe Finci, ako neko može odluke suda u Haagu da smatra nepravednim, neko drugi može da smatra i odluke suda u Starsbourgu nepravednim.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh