BiH

Za mliječne proizvode ovog mladog bračnog para zainteresovana jedna od najvećih bh. kompanija

Bračni par Velić iz sela Vrše, kod Sanskog Mosta, primjer je da se sredstva za život mogu osigurati i radom i životom u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.

Porodica Velić iz Sanskog Mosta - Biscani.ba

Elmin (28) i Danijela Velić (25) mladi su bračni par koji na svom imanju uzgaja 20 muznih krava i mjesečno proizvodi oko 1.000 litara mlijeka, čime se svrstavaju u veće proizvođače na ovom području.

Osim krava, Velići uzgajaju bikove, telad, kokoške i drugu perad, proizvode jaja, te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu.

Supružnici kažu da na nekoliko desetina hektara zemljišta koje posjeduju, proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju žitarice, te ističu kako poljoprivreda zahtijeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.

“Naš radni dan počinje u ranu zoru, kad ustajemo da nahranimo stoku i perad, a zatim se posvećujemo drugim obavezama. Zimi ima nešto manje posla i on se pretežno svodi na ishranu stoke, ali u proljeće i ljeto radi se od jutra do mraka, jer valja zasijati i obraditi zemlju, a potom ubirati plodove”, kažu mladi poljoprivrednici.

Porodica Velić iz Sanskog Mosta – Biscani.ba

Dodaju kako najveće prihode stiču od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka, koje otkupljuje bihaćka mljekara “Meggle”, a zahvaljujući sopstvenom radu i trudu u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću.

Ovaj mladi bračni par ističe kako uopšte ne razmišljaju o odlasku iz BiH, te da budućnost vide u ostanku na selu i proširenju vlastitih poljoprivrednih kapaciteta.

“Od poljoprivrede se može lijepo živjeti. Naša računica je jasna: zašto da idemo vani da bismo radili neki posao i živjeli na minimalcu kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi za pristojan život”, kazali su.

Elmin i Danijela svojim radom i trudom uspjeli su izgraditi registrovano vlastito poljoprivredno gazdinstvo, tako da su stekli pravo na subvencije i podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju koje država isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh