BiH

Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je rano jutros prekinuta, nastavljena je nešto prije 11 sati.

Predstavnički dom PSBiH - Anadolija

Advertisements

Prema nezvaničnim informacijama, početak zasjedanja je pomjeren kako bi se pokušao osigurati kvorum za njeno održavanje.

Poslanici će u nastavku razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH…

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovim zakonskim prijedlogom zagovara se unapređenje izbornog procesa u cjelini putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora predsjednika, članova i njihovih zamjenika u biračkim odborima, zatim stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora zbog vanrednih okolnosti.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, koji je predložila poslanica Aleksandra Pandurević.

Poslanici su jutros oko četiri sata, nakon cjelodnevnog zasjedanja, brojnih pauza i burnih rasprava usvojili set zakona o akcizama.

Podsjetimo, Dom naroda usvojio je ovaj zakonski akt početkom maja, na prijedlog hrvatskih delegata. Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (FBiH), te sprovode odluke Ustavnog suda BiH o izboru delegata u Domu naroda FBiH i izborima u Mostaru.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh