BiH

Danas dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Za danas su ponovo najavljene dvije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Parlament BiH - Nap.ba

Na prvoj sjednici, koja se nastavlja po treći put, između ostalog, će biti razmatrana buduća trasa autoputa Sarajevo-Beograd.

Radi se o Deklaraciji o kriterijima za definiranje te trase, koju je predložio dopredsjedavajući Doma, Mladen Bosić, (Srpska demokratska stranka – SDS), a koja predviđa da ruta ide Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd…

Nakon okončanja te sjednice, trebala bi uslijediti nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Dom naroda, koji je ranije podržao ta rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Kako navode predlagači, tim izmjenama reguliše se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Također, poslanici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Na dnevnom redu nove sjednice još su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o platama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

U dnevni red te sjednice uvrštene su i izmjene seta zakona koji se odnose na akcize. Te izmjene prethodno je usvojio Dom naroda u oba čitanja i predložio Predstavničkom domu da ga razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Izmjene je predložilo Vijeće ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i cesta.

Usvajanje tog seta zakona značilo bi, tvrde u Vijeću ministara, pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji autocesta i cesta, što bi vodilo ka daljnjem rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Izmjene tih zakonskih rješenja ranije su predlagane od Vijeća ministara, ali nikada nisu usvojene jer su opozicione stranka, ali i neke iz vladajuće koalicije na državnom nivou, zamjerale transparentnost trošenja budžetskih sredstava što je sada precizirano.

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Poslanici će biti upoznati i s Informacijom o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi koju je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh