BiH

Protest nezadovoljnih majki: “Nije pošteno jednima 70 KM, nekome 405 KM”

Majke koje smatraju da su nepravedno izostavljene iz prijedloga zakona o dječijoj zaštiti bh. entiteta RS danas su se okupile u Banjaluci kako bi skrenule pažnju poslanika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS na svoje nezadovoljstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluke, naveo je da smatraju da je pozitivan prijedlog zakona prema kojem će nezaposlene majke dobijati 405 KM za prvo i drugo dijete godinu dana nakon porođaja, te 18 mjeseci za treće i četvrto dijete. Ipak, sporan je početak primjene odnosno ukoliko ovaj zakon bude usvojen naknadu će dobijati majke koje su rodile nakon 1. decembra.

“Međutim, došli smo danas da pitamo zašto majka koja je rodila 30. novembra, ili u maju, ima dijete mlađe od 12 mjeseci, i dalje nezaposlena i živi u (bh. entitetu) RS ne može dobijati naknadu u mjesecima koji slijede, dok njeno dijete ne napuni godinu dana ili godinu i po. Ne tražimo da se zakon primjenjuje retroaktivno odnosno da se naknade isplaćuju za mjesece koji su prošli, nego za mjesece koji slijede”, kazao je Stanivuković.

“Ne dijelite nam djecu po datumu rođenja”, “Nije pošteno jednima 70 KM, nekome 405”, “Rodila sam 30. novembra, šta ćete sa mnom?”, neke su od poruka nezadovoljnih majki.

Pripremili su amandman na prijedlog zakona kojim bi to bilo promjenjeno, koji su zajedno sa lutkom ostavili ispred vrata Narodne skupštine bh. entiteta RS. Novo okupljanje najavili su za utorak kada počinje sjednica Narodne skupštine bh. entiteta RS na kojj bi trebalo da bude razmotren prijedlog zakona o dječijoj zaštiti bh. entiteta RS po hitnom postupku.

Jovana Kočić, koja se porodila 13. novembra, došla je da podrži ovu inicijativu.

“Mislim da moja kćerka zaslužuje da uđe u ovaj program. Mislim da je ovo diskriminacija djece i mama koje su rodile malo ranije”, rekla je Jovana Kočić.

Anja Kostić, koja je nezaposlena i ima bebu staru četiri mjeseca, objasnila je da traži pravo da i ona i majke u sličnoj stuaciji prime nešto, odnosno da primaju naknadu od decembra dok im djeca ne navrše 12 ili 18 mjeseci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh