BiH

Počela primjena tri boračka zakona u FBiH

Objavom tri boračka zakona u Službenom listu FBiH, zvanično je počela i njihova primjena.

Demobilisani borci u FBiH - Nap.ba

Radi se o Zakonu o pravima branilaca i njihovih porodica, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata i Zakonu o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

Stupanjem na snagu Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, stvaraju se pretpostavke za objavu Registra oko 95.000 korisnika boračko – invalidske zaštite, a izmjenama i dopunama Zakona o prijevremnom povoljnijem penzionisanju branilaca, ispravlja se nepravda prema 11.800 vojnih penzionera kojima su penzije 2013. godine smanjene od 10 do 58 posto…

“U Ministarstvu je formirana Komisija koja ima zadatak da u roku od 30 dana pripremi pravilnik o objavi registra. Mi očekujemo da u januaru registar korisnika boračko-invalidske zaštite bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, onako kako zakon predviđa. Riječ je o 95.000 korisnika, plus svi drugi korisnici koji su iz Federalnog ministarstva u 2017. dobili sredstva. Bilo da se radi o pomoći u liječenju, stambenom zbrinjavanju, pravnoj pomoći i druge transfere. Dakle, objavit ćemo sve, ko je šta u 2017. godini dobio od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata”, kazao je federalni ministar za boračka pitanja, Salko Bukvarević.

Hilmija Suljić, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH kaže kako se izmjenama Zakona o povoljnijem penzionisanju djelomično ispravlja nepravda prema vojnim penzionerima.

“To su izmjene i dopune zakona koji je u 2013. godini praktično unakazio značajan dio penzija u narodu poznatih vojnih penzionera. Ovaj zakon djelomično vraća prava koja su umanjena 2013. godine. Umanjenja su se kretala od deset do 58 posto za pojedinu kategoriju ljudi. Problem je što su umanjenjima najviše bili oštećeni upravo ljudi sa najviše penzijskog staža, ima ih sa 56 godina staža, najvišim činovima i godinama starosti”, kazao je Suljić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh