BiH

KCUS: Nakon uspješne autologne transplantacije devetnaestomjesečni dječak pušten na kućno liječenje

Devetnaestomjesečni dječak iz Tuzle, kojem je sredinom novembra urađena autologna transplantacija na Pedijatrijskoj klinici KCUS, pušten je na kućno liječenje. Dječak je po završenoj transplantaciji boravio u izolacionoj sobi, sa posebnom temperaturom i pod posebnim nadzorom, a posttransplantacioni oporavak protekao je bez komplikacija.

KCUS, Sarajevo - Depo.ba

Direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, prof. dr. Edo Hasanbegović, kazao je da je dječak odlično reagovao na terapiju od samog prijema na liječenje.

“Transplantacija koja je urađena kod ovog dječaka bila je složenija jer je imao izuzetno malo kilograma. Uprkos tome sve je proteklo u skladu sa postojećim protokolima, pa smo našeg malog pacijenta nakon sprovedene posttransplantacione terapije otpustili na kućno liječenje. Njegovo stanje po otpustu iz bolnice je stabilno. U narednom periodu će, svake druge sedmice, raditi analize krvi u UKC Tuzla, a jednom mjesečno ćemo raditi i kontrolu na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a”, istakao je prof. dr. Hasanbegović.

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije prilikom koje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije. Matične ćelije se sakupljaju unaprijed te se zamrznute čuvaju za upotrebu u kasnijem stadiju bolesti. Njihova je uloga da zamijene matične ćelije oštećene visokim dozama hemoterapije, koja se koristi za liječenje postojeće bolesti.

Prema riječima prof. Hasanbegovića trenutno je u pripremi za autolognu tranplantaciju i petnaestogodišnjak iz Sarajeva.

“Radimo na prikupljanju matičnih ćelija za ovog dječaka. Njegova kilaža je dosta dobra, te će biti lakše uraditi transplantaciju, koja je predviđena za sredinu januara 2018.godine”, naglasio je prof. dr. Edo Hasanbegović, navodi se u saopštenju za javnost iz KCUS-a…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh