BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o PIO

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj vanrednoj sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Parlament FBiH - Novasloboda.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

Advertisements

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO…

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

“Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji”, naglasio je Drljača.

Iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH Almin Škrijelj, koji je bio gost vanredne sjednice, naglasio je da je novi zakon o PIO potrebno hitno usvojiti da bi bili usklađeni zahtjevi supruga šehida/poginulih boraca koje su izgubile pravo na porodičnu penziju.

“Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u momentu kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije oko 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na porodičnu penziju”, rekao je Škrijelj.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi sa penzionisanjem policajaca koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o PIO.

“Prvo je da se koeficijent pomonoži sa 1.3, a drugi je da se način obračuna visine penzija utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima”, kazao je Hadžiabdić.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh