BiH

Grad Široki Brijeg krenuo s rješavanjem problema “Duhanske stanice”

Široki Brijeg je krenuo u rješavanje problema sa zgradama bivše “Duhanske stanice” koje od kraja narušavaju sami izgled, ali i potencijal neiskorištenog prostora.

Duhanska stanica u Širokom Brijegu - Jabuka.tv

Naime, na 11. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega održanoj u ponedjeljak jednoglasno je usvojena Odluka o usvajanju Urbanističke osnove Detaljnog plana uređenja gradskog područja “Duhanska stanica Široki Brijeg”.

Advertisements

Odluku je obrazložio pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Borislav Zovko, što znači da je Grad napravio prvi korak ka rješavanju problema…

Naredni korak je izrada detaljnog plana “Duhanske stanice” kako bi se u sljedećim godinama moglo krenuti s rušenjem i obnavljanjem napuštenih zgrada.

Prema planovima iz prethodnih godina, na prostoru “Duhanske stanice” trebale bi se izgraditi prostorije za Srednju strukovnu školu Široki Brijeg, Gimnaziju, gradski muzej, parking, trg…

Nosilac pripreme plana je Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša koja je uradila obvezujuće dokumente za početak izrade plana.

Grad Široki Brijeg je 2016. godine sklopio ugovor s preduzećem “ECOPLAN” Mostar o izradi ovog Plana.

U skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za izradu dokumenata prostornog uređenja obaveza je izrada plana putem dvije faze: izrada Urbanističke osnove i izrada Plana.

Urađena je prva faza koja prikazuje postojeće stanje na osnovu čega će se procijeniti mogućnosti izgradnje i uređenja prostorne cjeline.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh