BiH

U FBiH uskoro na snazi “pretpostavljeni pristanak” kod darivanja organa

Broj transplantacija u FBiH bi se mogao udvostručiti u naredne dvije godine ukoliko se dosljedno primjeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Operacija - Net.hr

To je omogućeno prošle sedmice kada je nakon Doma naroda i Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio zakonske izmjene koje je iniciralo Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, a izradilo Federalno ministarstvo zdravstva.

“Prihvatajući inicijativu udruženja, sada je Zakon izmijenjen na način da je dozvoljeno uzimati organe i tkiva sa umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja pod uslovom da se darivatelj za života nije tome protivio u pismenom obliku”, kazali su iz Federalnog ministarstva zdravstva…

Na taj način je umjesto dosadašnjeg “informiranog pristanka” uveden “pretpostavljeni pristanak”, kako bi se proširio krug mogućih darivatelja, što u konačnici vodi većim šansama da se osigura odgovarajući organ za potrebe transplantacije.

Zakon se zasniva na primjeni načela koristi za zajednicu i javnog interesa, pri čemu je uvaženo i načelo dobrovoljnosti, odnosno slobodno izražene volje svakog pojedinca.

To znači da se osoba očituje o nedavanju saglasnosti, odnosno o odbijanju darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja nakon smrti.

“Pisanu izjavu o nedarivanju organa i tkiva punoljetna osoba, sposobna za rasuđivanje, daje izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili nadležnom ministarstvu zdravstva odnosno Federalnom ministarstvu zdravstva. U slučaju da je osoba slijepa, gluha, nijema ili gluhonijema pisanu izjavu daje uz prisustvo dva svjedoka uz pomoć zakonskog zastupnika odnosno staratelja”, kazao je predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, Tomislav Žuljević.

Zakon je definisao i to da se pisana izjava o nedarivanju organa i tkiva može opozvati u svakom trenutku.

Primjenom Zakona, dodaje Žuljević, bit će uspostavljen registar osoba koje nisu saglasne sa darovanjem organa i tkiva poslije smrti.

“Do uspostavljanja tog registra dovoljno je uzimati organe i tkiva sa umrle osobe radi presađivanja u svrhu lijećenja samo uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe. Nakon uspostave registra bit će dozvoljeno uzimati organe i tkiva uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe i to u slučaju kada izjava darivatelja o nedarivanju organa i tkiva nije uvedena u registar”, objašnjava Žuljević.

Navedeni pisani pristanak je obavezan u slučaju kada je izjava darivatelja o nedarivanju organa i tkiva uvedena u registar, a nakon njegove smrti postoji potreba za darivanjem njegovih organa i tkiva.

Ovim se rješenjima u Federaciji uspostavlja mješoviti sistem – pretpostavljeni pristanak i pristanak porodice – usaglašavanje Zakona i Kodeksa ponašanja doktora.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh