BiH

Učesnici “Marša mira” u subotu stižu u Vukovar

Ove subote, 18. novembra bit će obilježena 26. godišnjica zločina nad žrtvama Vukovara u Republici Hrvatskoj, a tada bi u ovaj grad trebali stići i učesnici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar, koji su se na ovaj potez odlučili s ciljem odavanja počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice.

Marš mira Srebrenica - Vukovar - Fena

Advertisements

Na putu dugom 340 kilometara koji traje 11 dana kolona bivših boraca, odat će počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u općinama gdje se privremeno zadrži, prenosi “Fena”…

Tog 18. novembra 1991. godine, Jugoslovenska narodna armija (JNA) i četnici ušli su u sravnjeni Vukovar. Već prvih dana okupacije više stotina civila i ranjenika je iz bolnice odvedeno i ubijeno.

Iako su Međunarodne snage preuzele nadzor nad okupiranim područjem nastavljeno je protjerivanje i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s vukovarskog područja. Više od 5.000 osoba je odvedeno u brojne logore u Srbiji iz kojih se mnogi nikad nisu vratili.

Četiri godine kasnije dogodio se genocid u Srebrenici što je dokaz da zločini, patnja i stradanja imaju zajednički – predznak nečovještva.

Iz potočarske doline, u kojoj su smiraj pronašle do sada pronađene žrtve genocida, prije deset dana krenuo je Marš mira Srebrenica – Odžak – Vukovar kako bi se na 26. godišnjicu zločina u Vukovaru pridružio koloni sjećanja.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović najavio je da bi se učesnici Marša po dolasku u Vukovar trebali susresti s gradonačelnikom tog grada te boračkim organizacijama Vukovara.

Ove godine kolona je krenula na prijedlog predsjednika Organizacije demobilisanih boraca ARBiH Općine Srebrenica ratnog komandanta Nasera Orića.

“Prijedlog naših boračkih organizacija će biti da ovo bude uvršteno u obilježavanje jednog od značajnih datuma za BiH, a vidjet ćemo da li će to biti uvršetno u Zakon o dopunskim pravima boraca TK ili Zakon o osnovnim pravima boraca ili u manifestaciju u Srebrenici”, pojasnio je Hasanović.

Od cilja ih dijeli još jedno noćenje u Cerni u Republici Hrvatskoj te zadnja etapa puta, dugog 11 dana, do dolaska u Vukovar 18. novembra.

Predsjednik Organizacionog odbora Marša mira Zulfo Salihović kazao je da vremenske prilike nisu naklonjene učesnicima Marša jer pada sitna kiša, a prisutna je i izmaglica.

“Međutim, imajući u vidu činjenicu da smo već 10 dana u koloni te da su učesnici u kondiciji i imaju adekvatnu opremu i ovakvi vremenski uslovi ne predstavljaju im problem“, kazao je Salihović.

Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara, organizovali su preživjeli sudionici “Marša smrti” iz jula 1995. godine iz Srebrenice i Organizacija demobiliziranih boraca Armije RBiH Srebrenica zajedno s Udrugom “Koraci mira” iz Odžaka.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh