BiH

U FBiH više od 1000 djece prima socijalnu pomoć

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH postoji 59 centara za socijalni rad i 22 službe socijalne zaštite sa 759 zaposlenih, od kojih je 539 žena.

Dijete - Ilustracija/Twitter

Korisnikom socijalne zaštite smatra se svaka osoba koja je u toku izvještajne godine jednom ili više puta koristila određene oblike i mjere socijalne zaštite i usluge socijalnog rada.

Federalni zavod za statistiku proveo je istraživanje o korisnicima socijalne pomoći, a koje je obuhvatilo i broj djece koja primaju socijalnu pomoć zbog smetnji u psihičkom razvoju, kojih je ujedno i najviše, zatim djece koja su gluha i nagluha, slijepa i slabovidna, s poremećajem u govoru i glasu, s tjelesnim oštećenjima i trajnim smetnjama u fizičkom razvoju, ili kombinovanim smetnjama…

Prema statistikama, u FBiH 1.111 djece prima socijalnu pomoć.

Najveći broj djece koja primaju ovaj vid pomoći je u Tuzlanskom kantonu i to njih 318, dok ih je najmanje u Bosanko-podrinjskom kantonu – 12.

Broj djece s nekim od vidova poteškoća koja primaju pomoć u Zapadnohercegovačkom kantonu je 34, u Hercegovačko-neretvanskom 169, dok u Posavskom kantonu socijalnu pomoć prima 96-ero djece.

Podaci su pokazali kako je u FBiH najveći broj maloljetnih osoba koje primaju pomoć u kategoriji “Ugroženi porodičnom situacijom”, kojih je 35.416, te u stanju različitih socijalno-zaštitnih potreba – 27.070 korisnika.

Kada je riječ o broju punoljetnih korisnika koji primaju pomoć, najviše ih je u kategoriji “Korisnici bez dovoljno prihoda za izdržavanje” – 114.386 korisnika, od čega 53,56 posto čine žene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh