BiH

Pogledajte luksuzno imanje Eseda Radeljaša na obali Drine

Esed Radeljaš, jedan od najpoznatijih optuženika protiv kojeg se trenutno vodi sudski postupak u sarajevskom Kantonalnom sudu zbog optužbi za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, vlasnik je, između ostalog, i velelepnog imanja na obali Drine u Ustikolini.

imanje Eseda Radeljaša - Faktor

Kao što se može vidjeti na fotografijama iz galerije, radi se o luksuznom imanju sa vilom, a parcela od 9.135 kvadratnih metara nalazi se uz rijeku Drinu.

Advertisements

Na imanje koje pokriva videonadzor ulazi se kroz kapiju od kovanog željeza. Unutrašnjost posjeda je urađena u kombinaciji drveta i kamena, a tu se još nalaze bazen, dvije garaže i šadrvan. Cijeli posjed je ograđen kamenom ogradom i podzidom prema rijeci Drini.

Iako mještani tvrde da je Radeljaš stvarni vlasnik, vila je uknjižena na njegovog sina Admira, a napravljena je na parcelama koje je kupovao tokom 2013. godine, plativši ih skoro 124.000 KM.

Radeljaševa ljubav prema nekretninama je upravo ono što ga je i odvelo na optuženičku klupu. Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo optužnicom iz decembra prošle godine tereti ga za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

U optužnici se navodi da je postupak dodjele zemljišta Radeljašu, koje se nalazi u sarajevskom naselju Nedžarići, nezakonito proveden, kao i postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje istog zemljišta, prenosi “Faktor“…

Tadašnji načelnik Općine Novi Grad, Damir Hadžić, u istom predmetu je optužen je iz budžeta Općine nezakonito omogućio isplatu više od milion maraka Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340 KM. Ovim krivičnim djelima budžet Općine Novi Grad oštećen je za iznos od skoro milion maraka.

Zbog ljubavi prema nekretninama Radeljaš već odavno ima iskustva sa sudovima u našoj državi.

Vrhovni sud FBiH osudio ga je još 2005. godine na godinu zatvora. On je, prema toj optužnici, 1999. godine dobio punomoć od starijih članova dviju sarajevskih porodica kako bi prodao njihovo zemljište. Prodao ga je za 95.000 KM, ali je novac zadržao za sebe.

Radeljaš je tada uspio izbjeći zatvorsku kaznu, jer je u presudi njegovo ime bilo pogrešno napisano. Ispravka greške je trajala četiri godine, zbog čega je nastupila zastara izvršenja presude.

Međutim, Radeljaš se ponovo našao na optuženičkoj klupi, upravo zbog manipulacije nekretninama. Budući da se nalazi u pritvoru, Radeljaš je od Sudskog vijeća u nekoliko navrata tražio da mu se ukine pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja, što je sud odbijao.

Na posljednje ročište dovezen je iz bolnice.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh