BiH

Seminar u Sarajevu: Kibernetska sigurnost je postala važan dio nacionalne sigurnosti

Tema Desetog strateškog vojno-političkog seminara u organizaciji Ministarstva odbrane BiH je “Cyber sigurnost”, a prema riječima Ante Jeleča, načelnika zajedničkog generalštaba Oružanih snaga BiH, ona je odabrana, jer je “kibernetska sigurnost postala važan sastavni dio nacionalne sigurnosti”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ante Jeleč - Anadolija

Jeleč je istakao i da seminar, koji se održava desetu godinu zaredom, podupire bolju saradnju naših institucija te omogućava kvalitetnije rješavanje izazova BiH u oblasti sigurnosti.

Advertisements

Oružane snage BiH uz podršku Ministarstva odbrane BiH su prepoznale važnost kibernetske sigurnosti i realizacijom ovog seminara imamo namjeru izgraditi sigurniji prostor za svoje korisnike. Stvaranjem sigurnog kibernetskog prostora unaprijedila bi se sigurnost BiH i stvorila mogućnost za integracije kako u regionu, tako i šire. Siguran sam da ćemo, dijeleći iskustva predavača i dobru praksu, unaprijediti naše daljnje djelovanje na polju cyber sigurnosti. Želimo u sistemu odbrane u Oružanim snagama stvoriti sigurno okružje da možemo razvijati svoje informacione sisteme i mreže, a ujedno da ih zaštitimo od nepoželjnih, odnosno da nam ne upadaju i ne prave nered i kradu informacije“, zaključio je Jeleč.

U organizaciji seminara bh. institucije su imale veliku pomoć od strane Misije OSCE-a u BiH. Joeri Mass iz Misije OSCE-a naglasio je da su seminari, koje podupiru od 2008. godine, postali forum za razmjenu informacija i mišljenja o važnim temama, ali i poduzimanje konkretnih mjera.

Cyber sigurnost ima ogroman značaj, posebno imajući u vidu da je prepoznato da postoje velike prijetnje po cyber sigurnost. Što se društvo u cjelini i njegovi građani više oslanjaju na tehnologiju to je veća izloženost različitim opasnostima u toj sferi. Zbog takvih prijetnji, opasnosti su izloženi ključna infrastruktura, važne informacije, pa i sami ljudi. Zato će na kraju seminara proisteći važni zaključci koji će dovesti do jačanja cyber sigurnosti u BiH. Naravno, Misija OSCE-a u BiH zajedno sa drugim organizacijama međunarodne zajednice spremna je pomoći BiH“, rekao je Mass.

Jedan od partnera ovogodišnjeg seminara je Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH, a njen vojni ataše Martin Hermann smatra da je za poboljšanje cyber sigurnosti neophodno da se usvoji određeni set zakona i mjera koje bi pomogle institucijama da se bore s ovom opasnošću.

Sama prijetnja od napada koji su se dešavali promijenila je sigurnosnu sliku s kojom se suočavamo danas. Proizvodnja malware programa je prilično jeftina, a pristup takvim programima nije pojednostavljen samo državnim organizacijama, nego i običnim korisnicima. Terorističke organizacije i druge nasilne grupe mogu iskoristiti takve programe da napadnu institucije. Regulative kojima danas raspolažu institucije su ograničene i ne omogućavaju konkretan odgovor na takve prijetnje. Posljedica je da moramo preduzeti korake prema usvajanju zakonskih regulativa kako bi se odbranili od takvih prijetnji. BiH, kao i Njemačka, moraće da donese određeni set zakona i mjera koje bi pomogle institucijama države kako bi se odbranile od cyber napada. Ovo uključuje strategije u NATO-u i Evropskoj uniji“, kazao je Hermann.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, Misija OSCE-a u BiH i Ambasada SR Njemačke u Sarajevu organizuju dvodnevni Deseti strateški vojno-politički seminar o temi “Cyber sigurnost“, koji je počeo danas.

Ključna pitanja o kojima se razgovara na seminaru su uspostava sigurnih i otpornih računarskih mreža za prijetnje iz cyber domena i uspostavljanje kapaciteta za odbranu kompjuterskih mreža.

Pored predstavnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga i Ministarstva sigurnosti BiH, na seminaru učestvuju i predstavnici Misije OSCE-a u BiH, Štaba NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, ambasada SAD, Njemačke, Hrvatske i Srbije u BiH, kao i vojni atašei zemalja čiji predstavnici učestvuju u realizaciji seminara.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh