BiH

Ko manipuliše roditeljima sarajevskih školaraca?

Novokomponovani i neustavni naziv jezika (BHS jezik) podijelio je građane glavnog grada BiH.

Za nepovjerovati je da se ta velika masa povela za ličnim i sitnim interesima političara u Kantonu Sarajevo koji pod krinkom brige za dobrobit djece i građana u Sarajeva i BiH, jedino brinu o svojim političkim poenima. Mnogi političari su sebi dali za pravo da pričaju o odgojno – obrazovnom porcesu iako veze namaju sa oblašću obrazovanja ali su glasno govorili o mogućim posljedicama ukidanja naziva “BHS jezik” u sarajevskim školama tvrdeći da će to voditi daljoj segregaciji djece, formiranju novih priča tipa “dvije škole pod jednim krovom” itd.

Advertisements

Nikome, ali baš nikome nije palo na pamet da pita struku (lingviste) šta je zaista neophodno.

Iako ih, osim pokojeg novinara, niko nije pitao za stručni stav, uvaženi profesori na najjednostavniji način pojašnjavaju da u BiH ne postoji jezik koji se imenuje imenom BHS jezik. Prof.dr. Ismail Palić, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu za jedan medij tvrdi da je: “To nešto nakaradno i čist je proizvod administrativno-činovničke nepismenosti. Takvo karikaturalno ime u osnovi krši zakonom priznato pravo svakog građanina na imenovanje vlastitog jezika i dodatno zbunjuje našu djecu. Niko u Bosni i Hercegovini ne naziva svoj jezik tročlanim imenom, prema tome nema nikakva razloga da takav naziv postoji u bilo kojem obliku”, tvrdi Palić.

Roditelji žrtve manipulacija

Već u prvim danima objave anketnih listića u čijem sadržaju stoji:

“Budući da zakonska odredba predviđa izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na samo jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda…. dajemo vam mogućnost da se izjasnite za jedan od tri jezika: bosanski jezik, hrvatski jezik, srpski jezik. Ovim putem izjavljujem da sam saglasan da moje dijete pohađa nastavu na jednom jeziku, koji biram svojeručnim zaokruživanjem”, veliki broj roditelja podlegao je manipulaciji pa se, neko bi mogao reći i “kampanja protiv bosanskog jezika”, uveliko pokrenula. Facebook je brujao od slika anketnih listića i dušebrižnika koji su govorili: odvajaju nam djecu; hoće da nas dijele u tabore; hoće da zaposle svoj kadar i td. i td.

Strašno je da roditelji nisu bili u stanju sami provjeriti kao će se odvijati nastava, koji nastavni plan i program će se izvoditi i šta u suštini znači raščlanjene nakaradne tvorevine BHS?

Tim roditeljima nije palo na pamet da vide kako je u drugim kantonima, gdje također ima stanovnika svih nacija i nacionalnosti i gdje se u rubriku izučavanja maternjeg jezika upisuje samo jedan od tri standardna jezika u BiH, ni u kom slučaju sva tri.  Ovakvu neukost, i dezorjentisanost roditelja tako su slatko iskoristili političari koje, rukovodstva stranaka smatraju “političarima sa perspektivnom budućnošću”.

Politika kolo vodi

Građani su na prvom mjestu; Volja građana mora biti ispoštovana; Garantujmo svima pravo na izbor…. hop, i građanske partije se poskliznuše baš kog svoje građanštine. Ko u slučaju izbora jezika roditeljima pokušava uskratiti mogućnost izbora maternjeg jezika kojeg će izučavati njihova djeca u sarajevskim školama ili, ko je djeci u Konjević Polju, Vrbanjcima i Maloj Kasabi ili djeci u svim djelovima bh. entiteta RS, pa i u dijelovima za koje mnogi vole reći da su Herceg-bosanski, uskratio pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika. Njima nije ni data mogućnost izbora nego su samo  sa bosanskog “prekalemljeni” na srpski (u bh. entitetu RS) i na hrvatski jezik (u kantonima sa hrvatskom većinom, prije svega u Livanjskom i  Zapadno-hercegovačkom kantonu). Ali, to ne interesuje stranke građanske provenijencije. Njih se tiče samo ono što će im donijeti korist, a svaka popularizacija može značiti glas na budućim izborima i solidno plaćen politički mandat.

Haber.ba” podsjeća da je 2011. godine Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo vodio, tada SDP-ov politički kadar, Emir Suljagić koji je u sarajevske škole uveo konstrukciju BHS jezik, a to je i ministar koji je uveo nemire u BiH sa pokušajem ukidanja nastave vjeronauke.

Zabrinjavajuće je što se bh mediji, pa i oni “veliki” koji su zanat učili od američkihh znalaca bez adekvatnog istraživačkog rada vode za vještim manipulatorima kakvih je BiH uvijek imala.

Postavlja se logično pitanje, šta dalje?

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh