BiH

Kako je BiH dobila konferenciju koja joj daje prestižni promocijski ugled u svijetu

Muslimansko-Jevrejska konferencija je nastala kao ideja dva mlada studenta, Muslimana i Jevreja, iz Beča, a Adnan Hasić, glavni čovjek ove konferencije za BiH, počeo je ovu lijepu i uspješnu priču kao predstavnik Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Muslimansko-Jevrejska konferencija

Početak ove priče mogao bih smjestiti u 2009. godinu kada sam kao predstavnik Centra za mir i multietničku saradnju Mostar učestvovao na seminaru održanom u Izraelu i Palestini. Tačnije u Ekumenskom institutu Tantur u Jerusalemu, od 2. do 13. avgusta 2009. godine, održan je navedeni seminar pod nazivom ‘Promocija mira kroz dijalog’, nenasilno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta. Tokom seminara upriličeno je i izlaganje o historiji Bosne i Hercegovine, gdje je iznesena simbolika i sličnost gradova Jerusalema sa Mostarom i Sarajevom, te prikazan film ‘Most’ mostarskog Centra za Mir. Tom prilikom je Izvršnoj direktorici Global Majority Kameron Hunter, koja je bila domaćin seminara, uručena knjiga ‘Mostar za sjećanje’ Centra za mir i multietničku saradnju, i prezentiran projekat izgradnje jevrejskog kulturnog centra u Mostaru. Seminar je protekao u veoma pozitivnoj i ohrabrujućoj atmosferi sa studijskim posjetama Hebronu, Ramalahu, Liniji razdvajanja sa Gazom, a neposredni izbor Predsjednika Obame davao je veliku nadu u bolje dane na Bliskom Istoku. To putovanje je jako uticalo na mene i na neki način promjenilo moj život“, rekao je Adnan Hasić za novinsku agenciju “Atrakcija”…

Advertisements

Moji novi prijatelji iz Jerusalema pozvali su me na Prvu Muslimanskog jevrejsku konferenciju u Beču, koja se održala u avgustu 2010 godine, sa idejom poboljšanja ukupnih odnosa između Muslimana i Jevreja, razbijanju stereotipa i predrasuda, te umrežavanju mladih ljudi Jevreja i Muslimana iz cijelog svijeta“, kaže Hasić o počecima ove konferencije za BiH.

Muslimansko-Jevrejska konferencija je nastala kao ideja dva mlada studenta, Muslimana i Jevreja, iz Beča, koji su i sami imali predrasude, kada su se bolje upoznali i sprijateljili shvatili su da imaju više toga zajedničkog i da predrasude koje su imali dolaze zbog nepoznavanja drugog i drugačijeg. Odlučili su da pokrenu ovaj projekat koji će imati za cilj razbijanje stereotopa i predrasuda, umrežavanje te zajednički rad na svim pitanjima koji mogu poboljšati kvalitet života obje zajednice.

Plan menadžmenta Muslimansko-Jevrejske konferencije je da u budućnosti bude krovna organizacija koja će globalno okupiti organizacije koje rade na sličnim projektima, kao i osnivanje muslimansko jevrejske medijske agencije koja će promovirati zajedničke vrjednosti.

Muslimansko – Jevrejska konferencija ove je godine u Sarajevu okupila 100 mladih lidera iz čak 40 zemalja svijeta, s ciljem izgradnje prijateljstva, razbijanju stereotipa i saradnje mladih – Jevreja i Muslimana. Na skupu se raspravljalo o pitanjima i temama, na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka. Ovogodišnja Konferencija održala se pod patronatom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića te uz podršku Islamske i Jevrejske Zajednice u BiH, OSCE-a i Američkog univerziteta u BiH. Dobrodošlicu je gostima na otvorenju u Vijećnici uputio Ilja Sichrowsky, osnivač igeneralni sekretar Muslimansko – Jevrejske konferencije.

Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore rekao je da su oni sponzori ovog događaja zato što su prepoznali pozitivnu ulogu koju igraju vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako Jevrejska zajednica, tako i Islamska zajednica u BiH. “Ovakvim događajima možemo pokazati, ne samo Bosancima i Hercegovcima, nego svim ljudima na svijetu da razne vjerske zajednice mogu imati dobre kontakte, zajedničke odnose, saradnju i ciljeve“, istakao je Moore.

Hasić sa Centrom za mir inicirao održavanje Muslimansko-Jevrejske konferencije u BiH

Hasić je zapravo inicijator ideje da se Muslimansko – Jevrejska konferencija održi u BiH. “Na konferenciji sam opet prisustvovao kao predstavnik Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, gdje sam prezentirao projekte mostarske Sinagoge i Muzeja tolerancije, koji predstavljaju jaku poruku izgradnje mostova među ljudima, kao što je i naš Stari most iz Mostara – simbol mostova prijateljstva među narodima i civilizacijama“, kaže Hasić.

Prvi čovjek ove konferencije u BiH Adnan Hasić podsjeća “da je kamen temeljac za mostarsku sinagogu postavljen u vrijeme gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića na Bulevaru – mjestu koje je do nedavno bilo simbol rata i razaranja, simbol podjele među građanima i narodima sada simboliše mir i pomirenje, sa idejom da se u ovom centru okupljaju svi oni koji vole ovaj grad. I od tada, nažalost, nije napravljeno ništa na tom važnom projektu za grad Mostar i BiH, gdje bi Mostar, poslije Jerusalema i Sarajeva postao treći grad u svijetu gdje se u krugu od 150 metara nalaze i sinagoga, džamija, katolička crkva i pravoslavna bogomolja.. Na konferenciji u Beču smo predložili da Centar za mir i multietničku saradnju, i Mostar kao Grad sa bogatom tradicijom multikulturalnosti i tolerancije, bude domaćin jedne od narednih konferencija“, kaže Hasić.

Govorio sam organizatorima da konačno sljedeću Muslimansko-Jevrejsku konferenciju trebamo organizovati u Bosni i Hercegovini. Generalni sekretar Ilja Schirovski i organizacioni tim na međunarodnim konferencijama su upoznali tadašnjeg Reisa Cerića, i Ambasadore Jakoba Fincija i Andrew Baker-a koji su također podržali ideju i pružili saradnju na implementaciji ovog projekta. I tako nakon 4 godine od početka priče ostvarila se naša ideja, sve se posložilo da se konferencija konačno održi u Bosni i Hercegovini. Iako je u početku ideja bila da mjesto održavanja konferencije bude Mostar iz mnogih razloga koje i sami znate i pretpostavljate, ipak je odlučeno da zbog logističkih razloga (hotelski kapaciteti, transport, Sinagoga) to ipak bude Sarajevo, ali je planirano da se za vrijeme trajanja konferencije, upriliči studijska posjeta Mostaru i Srebrenici. Velika zasluga za održavanje konferencije u BiH pripada i predstavniku u OSCE-u za borbu protiv antisemitizma rabinu Andrew Baker-u prijatelju konferencije koji daje veliku podršku ovom projektu, kao i šefu OSCE-a u BiH ambasadoru Burtonu, te čelnim ljudima u Jevrejskoj i Islamskoj zajednici u BiH. Naravno ovdje moram posebno istaknuti i generalnog sekretara MJ Konferencije Ilju Schirovskog, i njegov tim, koji je osmislio, marljivo radio i održao ovaj projekat, od kojeg se danas i na međunarodnom nivou očekuje mnogo odnosno pridaje veliki značaj“, kaže Hasić za novinsku agenciju “Atrakcija”.

Hasić se posebno zahvalio svim domaćim i međunarodnim institucijama, te Hotelu Saraj – koje su podržali rad konferencije.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh