BiH

Nije terorizam, već ugrožavanje sigurnosti?! – Odbrana Mevlida Jašarevića spremila nagodbu za Tužilaštvo BiH

Odbrana Mevlida Jašarevića, kojem je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presudu kojom ga je prvostepeno vijeće osudilo na 18 godina zatvora za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država 28. oktobra 2011. u Sarajevu i ukinulo presudu, spremila je nagodbu koju u ime Jašarevića planira ponuditi Tužilaštvu BiH.

No image - Haber.ba


Mevlid Jašarević (foto: arhiva)

Prvostepena odluka

Prema riječima Jašarevićevog advokata Senada Dupovca, nagodba, odnosno sklapanje sporazuma na način da optužba odustane od krivičnog djela terorizma, te da se Jašareviću na teret stavi krivično djelo ugrožavanje sigurnosti ili ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom, za koje je predviđena blaža kazna, bit će proslijeđena 19. augusta ove godine.

– Nagodba će se na stolu postupajućeg tužitelja naći tog dana, tačno mjesec prije nego je zakazan pretres pred Sudskim vijećem. O uslovima sporazuma ne mogu za sada govoriti, jer bi bilo neozbiljno da se o tome sazna prije negoli to bude znao tužitelj, riječi su advokata Dupovca, koji ističe da će sporazumom najvjerovatnije biti predviđeno da se Jašareviću na teret stavi krivično djelo ugrožavanje sigurnosti ili ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom, za koje je predviđena blaža kazna.

Jašarević je prvostepenom presudom proglašen krivim da je počinio krivično djelo terorizam, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 godina. Od optuženog su trajno oduzeti predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela. Istom presudom, optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić su oslobođeni optužbe da su počinili krivična djela organiziranje terorističke grupe, iz razloga što nije dokazano da su optuženi učinili krivično djelo za koje se optužuju. Fojnica i Ahmetspahić su bili optuženi da su, kao članovi terorističke grupe, nabavili sredstva, te poduzeli druge radnje kojim su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma. Apelaciono vijeće je zaključilo da je prvostepeni sud u odnosu na optuženog Jašarevića načinio apsolutno bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kršenjem prava na odbranu i prava na pravično suđenje, kao i povredu postupka.

Produženje pritvora

Drugostepeno vijeće je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, uvažilo žalbu odbrane optuženog Jašarevića, ukinulo prvostepenu presudu i odredilo održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Također, Jašareviću je istom odlukom produžen pritvor koji može trajati do okončanja pretresa pred drugostepenim vijećem, a najduže godinu, odnosno do 21. maja 2014. godine. Presuda je u odnosu na optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića potvrđena, a žalbe Tužilaštva su odbijene kao neosnovane. Presuda Jašareviću je najveća presuda ikad izrečena za terorizam u BiH. Sudija Branko Perić je prilikom obrazloženja presude, između ostalog, kazao da država ne kontroliše Gornju Maoču, te da je tako otvorila vrata terorizmu.

– Da nije bilo Gornje Maoče izvan kontrole, ne bi bilo ni Jašarevića, komentar je sudije Perića, nakon što je na 18 godina zatvora osudio Mevlida Jašarevića koji je pucao na zgradu američke ambasade u BiH povrijedivši pritom policajca koji je radio na njenom obezbjeđenju.

Inače, prema vlastitim izjavama, Mevlid Jašarević boravio je u februaru 2010. godine u selu Gornja Maoča, koje se pominjalo da je uporište selefijskog pokreta u BiH.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh