BiH

Sarajevo: Počinje naplata parkinga 24 sata dnevno uključujući nedjelju i praznike

U Sarajevu su postavljene nove table na kojima piše kako se parking više ne plaća samo do 20 sati radnim danima i subotom, već 24 sata dnevno svakim danom u sedmici.

“Parking se sada naplaćuje 24 sata prema članu 20 Uredbe o načinu naplate saobraćaja u mirovanju koja je donesena 2016. godine”, kazao je glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad, Mirza Ramić.

Advertisements

Kako je naveo Ramić, cijene parkinga neće se mijenjati…

Blokade na automobile iz ovog poduzeća neće stavljati u periodu kada ne rade banke i pošte, jer građani tako ne bi mogli platiti kaznu za skidanje lisica sa automobila. Ipak, pauk-službe mogu raditi i u noćnim satima, ali i vikendom.

Ovom Uredbom je određeno i to da su Općine dužne donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo i one će biti obilježene različitim bojama:

  • O zona će biti obilježena zelenom bojom,
  • I parking zona crvenom,
  • II zona žutom bojom.

Cijene parking karata za pojedine zone se sastoji od cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području općine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza.

Kako bi sve invalidne osobe koje koriste za njih obilježena parking mjesta imale jednak pristup tim mjestima, Uredba propisuje ograničeno vrijeme korištenje tog mjesta na 2 (dva) sata.

Uredba definiše i vrste parking karata, njihovo korištenje, mogućnosti rezervacija parking mjesta i propisuje uslove za otvaranje privatnih parkirališta.

Također, Uredba predviđa bolju kontrolu nad parkiranjem vozila na javnim parking površinama koju će vršiti ovlašteni kontrolori. Uredba također propisuje da su vlasnici privatnih parkinga i garaža dužni plaćati naknadu za čisti prijevoz u iznosu od 5 (pet) posto od utvrđene cijene parkiranja. Obračun ove naknade vršit će resorno Ministarstvo na osnovu pismenog izvještaja o sredstvima prikupljenim naplatom za korištenje usluga.

Ministarstvo je najavilo da će ovim biti ostvareno značajno povećanje prihoda koji će biti uplaćivani u Budžet KS-a, a dio sredstava će biti usmjerena u izgradnju podzemnih garaža i povećanje broja novih parking mjesta na području Kantona Sarajevo.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh