BiH

U BiH nova dva samoubistva zbog kredita švicarskim francima

Dramatičan apel Udruženje “Švicarac” poslalo dramatičan apell bh vlastima: “Ne dozvolite nova ubistva!”.

Švicarski franak - Twitter

Do prije nekoliko dana Udruženje korisnika kredita “Švicarac” imalo je evidentirano 25 samoubistava zbog kredita u švicarskim francima. Ova brojka se nerijetko povećava.

Advertisements

“Ovih dana smo došli do saznanja da ih se desilo još nekoliko koje nismo imali u evidenciji ubijenih od strane Hypo-Addiko banke u sadejstvu entitetskih i državnih institucija. Ovo više nisu samoubistva, već klasična ubistva banke i institucija države BiH”, navode u iz Udruženja “Švicarac”…

Ubistva su se desila u porodici M.A. u livanjskom kraju, a prije dva dana evidentirano je samoubistvo u Bihaću.

U saopštenju se navodi i da je “nedavno objavljena velika pobjeda na Evropskom sudu u slučaju kredita u švicarskim francima za sve korisnike, ovako se komentariše presuda Suda EU koji je utvrdio da je “sporna ugovorna odredba dio glavnog predmeta ugovora o kreditu, tako da se njena nepoštenost može ispitivati, s obzirom na Direktivu, samo ako nije sastavljena jasno i razumljivo”.

“Finansijska institucija mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija, uključujući moguće rizike i vjerovatnoću njihovog ostvarivanja, kako bi mogao donijeti razboritu i informisanu odluku, glasi presuda Suda EU, koja bi mogla biti od presudne važnosti za dužnike u švicarskim francima. Na stotine je nepravosnažnih presuda u BiH mahom u korist dužnika, ali nažalost, četiri i po godine od prve nepravosnažne presude, niti jedna presuda još nije dobila pravosnažni epilog”, navodi se u saopštenju.

Inače, 16. maja ove godine članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti kredita u švicarskim francima uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke. Iako je nacrt zakona prošao oba doma još uvijek nije usvojen konačno.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh