BiH

Okončana ekshumacija na Korićanskim stijenama

Na lokalitetu masovne grobnice Korićanske stijene, okončana je ekshumacija žrtava a sada slijedi identifikacija posmrtnih ostataka. Očekivanja su da bi taj proces trebao biti okončan do kolektivne dženaze u Prijedoru u julu naredne godine.

Haber.ba” podsjeća da je za dvije sedmice trajanja ekshumacije pronađeno 137 posmrtnih ostataka, među njima 86 lobanja pa je pretpostavka da se najmanje radi o 86 osoba.

Advertisements

Ovi ostaci smješteni su u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača, a iz Instituta za nestale osobe navode da se najvjerovatnije radi o žrtvama,  civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i Kozarca koji su ubijeni u augustu 1992. godine…

Ekshumacija na Korićanskim stijenama spada u zahtjevnije procese koji su vođeni pod patronatom Instituta za nestale osobe BiH. Tom prilikom otklonjene su velike količine kamenja koje je imalo za cilj da trajno sakrije zločin počinjen na ovom lokalitetu. I sam proces identifikacije biće dosta komplikovan jer tek treba utvrditi stvarno stanje posmrtnih ostataka i uporediti ih uzorcima krvi preživjelih srodnika. “Haber.ba” podsjeća da je najmanje 200 Bošnjaka strijeljano na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja do sada je ekshumirano oko 118 skeletnih ostataka.

Iz Instituta za nestale navode da imaju još nekoliko lokacija koje u narednom periodu namjeravaju provjeriti jer imaju saznanja da bi se na tim lokacijama mogli naći posmrtni ostati žrtava. Riječ je o područjima Vlasenice i Zvornika i još uvijek se čeka na nalog Tužilaštva.

Haber.ba” ističe i da je već 7 dana u toku ekshumacija u rudniku Sase na području Srebrenice, a pretpostavlja se da se na tom lokalitetu nalazi masovna grobnica u kojoj su žrtve iz 1995. godine.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh